UPDATE Mina care plutea la 70 de kilometri de ţărmul Mării Negre a fost distrusă de militarii români

Data actualizării: Data publicării:
mina in mare
FOTO: Profimedia Images

O mină marină în derivă a fost observată luni dimineață, în largul Mării Negre, la 70 de kilometri de Capu Midia, informează Ministerul Apărării Naționale.

UPDATE 14.05. Mina a fost distrusă după șase ore de intervenție.

O navă a Forțelor Navale Române, la bordul căreia era un echipaj de scafandri special antrenați pentru astfel de misiuni, a reușit, în urmă cu scurt timp, să neutralizeze mina.

Echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a intervenit pentru neutralizarea minei. După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere.

Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță.

Nava „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă.


Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD - Explosive Ordnance Disposal), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

Mina a fost observată de pescadorul românesc „Olimpus 1”. Comandantul pescadorului a informat autoritățile române în jurul orei 8.10.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat ca în raionul maritim în care a fost sesizată mina să fie declanșată o misiune de cercetare și intervenție.

Nava militară a ieșit, la ora 08.20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că 420 de mine plutesc în acest moment în derivă în Marea Neagră, după ce mai multe furtuni au rupt cablurile de ancorare care fixează aceste mine de fundul mării, a informat în 21 martie Reuters. Minele fuseseră plasate de apărătorii ucraineni în zonele portuare, pentru a împiedica vasele rusești să se apropie de țărm.

Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri