O pacientă cu cancer din Alba și-a câștigat în instanță dreptul la tratament gratuit. Femeia a dat Ministerul Sănătății în judecată

Data actualizării: Data publicării:
ciocan tribunal judecator
Credit foto: Guliver/Getty Images

O femeie din județul Alba, diagnosticată cu cancer scuamos bronho-pulmonar, a câștigat în instanță dreptul la tratament gratuit. Pacienta a dat Ministerul Sănătății în judecată întrucât pentru boala de care suferă ea, medicația recomandată de medic și decontată 100% în alte tipuri de cancer, costă o avere. Magistrații Curții de Apel Alba Iulia, scrie Alba24.ro, i-au dat dreptate femeii și au decis ca statul român să îi asigure gratuit tratamentul de care depinde viața ei.

Femeia din Cugir a fost diagnosticată cu cancer scuamos bronho-pulmonar. Medicul curant i-a prescris Nivolumab, un medicament care, în cazul afecțiunii de care suferă pacienta, nu este oferit gratuit de stat.

Medicamentul este inclus pe lista de medicamente compensate 100% doar în cazul următoarelor categorii de cancer: melanom malign, cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, carcinom renal avansat, limfom Hodgkin (LH) clasic recidivat sau refractar după transplant autolog de celule stern (TCSA) şi tratament cu brentuximab vedotin – în monoterapie.

Pentru cancerul scuamos bronho-pulmonar, însă, medicamentului este în regim „off-label”, întrucât indicaţia terapeutică „on-label” este pentru „cancer pulmonar” şi „cancer scuamos cap şi gât”, scriu jurnaliștii de la Alba24.ro.

Medicamentul, de care depinde viața pacienților aflați în situații similare, se vinde cu prețuri cuprinse între 5477,77 și 6551.66 lei/flacon, în funcţie de concentraţie.

Pentru că s-a simțit nedreptățită, femeia din Cugir a dat Ministerul Sănătății în judecată. În urma procesului, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis că, în lipsa tratamentului, viața femeii ar putea fi pusă în pericol. Prin sentința dată pe 29 mai 2023, statul român este obligat să-i asigure reclamantei, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), medicamentul Nivolumab.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri