Orban îi răspunde lui Cîțu: „Eu nu am spus că acum se va renunța la gratuitatea vaccinului”

Data publicării:
ludovic orban cu masca
Liderul PNL, Ludovic Orban. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele PNL Ludovic Orban a făcut precizări, marți, cu privire la declarația sa potrivit căreia românii ar putea plăti pentru vaccinul anti-Covid. După ce premierul Florin Cîțu l-a contrazis, asigurând că vaccinul va rămâne gratuit în această perioadă, Orban a clarificat cele spuse cu o zi în urmă: „Eu nu am spus că acum se va renunța la gratuitatea vaccinului”, ci „la un anumit moment, când virusul va deveni banal”.

„Eu am spus că la un moment dat se va ajunge la o situație normală, ca de vaccinare gratuită să beneficieze persoanele vulnerabile iar persoane cu venituri să plătească pentru a se vaccina. Când se va ajunge la nivelul respectiv, nu în perioadă de pandemie, nu până când nu se va ajunge la o imunizare colectivă”, a explicat Ludovic Orban.

Întrebat dacă a discutat cu Florin Cîțu despre declarațiile cu privire la plata vaccinului, liderul PNL a răspuns: „ Sigur că am discutat cu premierul, am văzut și declarația lui, am comunicat pe toată perioada asta. Nu e neapărat o contradicție. Am spus că la un moment dat se va ajunge la asta, când nu va mai reprezenta un pericol. Eu nu am spus că acum se va renunța la gratuitatea vaccinului. Se va ajunge la un anumit moment, când va deveni un virus banal, să se folosească mecanismul obișnuit de vaccinare”, a conchis Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat luni că statul va mai suporta costurile imunizării doar o perioadă, urmând ca în viitor cetățenii să plătească pentru a se proteja de virusul Sars-Cov-2.

„Și așa noi organizăm vaccinare gratuită, statul român suportă toate costurile vaccinării. E o situație excepțională, mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup. Dar, până la urmă, se va merge pe mecanismul, de exemplu, de la vaccinarea pe gripă, unde numai persoanele vulnerabile sunt vaccinate gratuit, celelalte categorii vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor. E vorba de sănătatea fiecăruia”, a mai spus Orban.

Premierul Florin Cîțu a declarat ulterior că vaccinul împotriva COVID-19 va rămâne gratuit în această perioadă și că nu există nicio discuție în Guvern pentru a schimba acest lucru.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri