„Pelerina rușinoasă”, metoda prin care angajatorii din Japonia își îndeamnă personalul să nu mai muncească în exces

Data publicării:
maxresdefault

Tot mai multe companii din Japonia se raliază la eforturile autorităților de a derulat campanii de conștientizare a fenomenului karoshi, moartea provocată de munca în exces.

Însă fiecare firmă își alege metoda proprie de a-și determina angajații să renunțe la „obsesia” legată de orele suplimentare, relatează Euronews.

De exemplu, angajații unei companii de servicii IT din Tokyo au fost obligați să poarte niște pelerine purpurii – numite „pelerine rușinoase” -, pentru că ar fi ales să muncească până târziu în noapte în a treia zi de după Anul Nou.

Această tactică ar fi dat imediat „roade”, determinând în doar o săptămână o scădere a numărului de ore suplimentare, a precizat Yoshie Komuro, fondatorul și directorul Work-Life Balance, o firmă care oferă consultanță companiilor din Japonia pentru a renunța la mentalitatea de business axată pe un regim al muncii în exces, relatează NBC News.

Munca în exces este una dintre principalele cauze care stau la baza ratei crescute a sinuciderilor în societatea niponă.

Alte trei companii s-au gândit la o altă abordare: au dezvoltat în comun o dronă numită T-FREND.

CITIȚI ȘI: Fenomenul „oamenilor evaporați”. Sau cum depresia cauzată de munca în exces a creat o „societate alternativă” în Japonia

Drona va zbura în jurul clădirilor de birouri și va emite prin difuzoare o melodie – folosită de obicei în supermarketuri, anunțând finalul programului - pentru a le aminti angajaților că a venit vremea să plece acasă.

Guvernul Japoniei a aprobat în iulie 2017 un plan de acțiuni pentru a reduce orele de muncă excesivă.

De ani de zile, Japonia ocupă cele mai negre statistici în privința sinuciderilor. Anual, peste 20.000 de persoane își pun capăt vieții.

Totuși, comparativ cu 2003, când 34.427 de japonezi s-au sinucis într-un singur an, rata este, însă, în scădere.

Printre cele mai răsunătoare cazuri se numără cel al Miwei Sado, o angajată a postului public de radio NHK, care a fost găsită moartă, în 2013, din cauza unei insuficiențe cardiace.

Anul trecut, ancheta inspectorilor de muncă a revelat faptul că moartea Miwei Sado a fost provocată de munca în exces. Mai precis, de 159 de ore suplimentare. În luna iulie 2013, angajata avusese doar două zile libere.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri