Peste 500 de oameni din Aninoasa vor fi evacuați, după ce clădirile în care locuiesc au fost afectate de cutremure

Data publicării:
cladire cutremur
Peste 500 de oameni din Aninoasa vor fi evacuați, după ce clădirile în care locuiesc au fost afectate de cutremure. Foto: Profimedia

Peste 550 de persoane, care locuiesc în 11 clădiri din oraşul Aninoasa, trebuie evacuate din cauza stării avansate de degradare în care se află imobilele, situaţie accentuată în urma cutremurelor care au avut loc în Gorj şi care au fost resimţite şi în Valea Jiului, a informat miercuri Prefectura Hunedoara.

Situaţia a fost discutată miercuri după-amiază într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara, care s-a întrunit pentru a stabili măsurile ce se impun în urma unei note tehnice întocmită de un expert în construcţii, în document precizându-se că este necesară evacuarea locatarilor din cele 11 clădiri aflate în oraşul Aninoasa.

"În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a oraşului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării", se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara, citat de Agerpres.

Membrii CJSU Hunedoara au stabilit ca, în regim de urgenţă, să fie identificate în oraşul Aninoasa sau în localităţile apropiate spaţii de adăpostire temporară, cum ar fi unităţi de învăţământ, hoteluri, pensiuni, pentru utilizarea lor în cazul producerii unei situaţii de urgenţă generată de prăbuşirea construcţiilor.

De asemenea, se vor face demersurile pentru efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranţă a blocurilor de locuinţe.

Totodată, la nivelul oraşului Aninoasa vor fi identificate unele suprafeţe de teren destinate amplasării, la nevoie, a unor containere modulare.

În paralel, se vor desfăşura activităţi de informare preventivă a populaţiei ce domiciliază în acele blocuri şi vor fi realizate demersurile de punere în aplicare a dispoziţiilor de evacuare emise de Primăria oraşului Aninoasa.

Potrivit informaţiilor primite de la autorităţile locale, locatarii nu vor să fie evacuaţi şi refuză acest lucru, sub semnătură. În acest caz, instituţiile nu pot obliga cetăţenii să facă un lucru împotriva voinţei lor, a precizat sursa citată.

De aceea, începând de joi dimineaţa, vor fi afişate, la loc vizibil, materiale de informare preventivă cu privire la riscurile la care se expune populaţia ce refuză evacuarea.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri