Povestea emoționantă a unui tată care a construit un robot din resturi de obiecte ca să-și ajute fiul să vorbească

Data actualizării: Data publicării:
haiti4

Un tată din Haiti a construit un robot, folosind doar resturi de obiecte, pentru fiul său de 3 ani pentru a-l ajuta să depășească permanenta dispoziție taciturnă și problemele pe care copilul le întâmpină în articularea cuvintelor, scrie France 24.

haiti4
Foto: France 24

Talentul de programator al lui Jean Max-Dumont, în vârstă de 32 de ani, din Port-au-Prince, și-a spus cuvântul atunci când s-a hotărât să încropească un robot pentru fiul său doar cu ce avea la îndemână în casă.

Câteva piese luate de la produse electronice vechi, PVC, un difuzor cu bluetooth și papier mache, pentru modelarea chipului, de atât a avut nevoie Dumont. După care, haitianul a programat robotul să răspundă la întrebări folosind baza de date sonore din Google Now. Aproximativ 45 de euro, atât a costat construirea robotului.

Și două luni de muncă.

„Am construit acest robot pentru fiul meu. Are trei ani, dar vorbește foarte puțin. El nu se experimă cu adevărat. Este greu să scoți mai mult de câteva cuvinte de la el, chiar și la școală. El tinde să răspundă prin gesturi, în loc să vorbească. Nu avem banii necesari ca să-l ducem la un specialist pentru un diagnostic. Am observat că fiului meu îi place să folosească software-ul de recunoaștere vocală de la Google”, a povestit Jean Max-Dumont pentru France 24.

Bărbatul spune că de când fiul său își petrece timpul cu robotul, „am remarcat o îmbunătățire semnificativă”.

„Acum, de când are acest robot și îi pune întrebări, a început să vorbească cu din ce în ce mai mulți oameni. Este greu să-mi dau seama ce anume s-a schimbat la el, dar este mai puțin introvertit decât înainte”, a adăugat Dumont.

Potrivit France 24, exercițiile de vorbire într-un cabinet de logopedie din Port-au-Prince costă 30 de euro pe oră, un tarif pe care majoritatea haitienilor nu și-l pot permite.

„Îmi doresc să pot construi un robot care să vorbească limba creolă haitiană (limbă derivată din limba franceză, fiind vorbită majoritar în Haiti, de 8,5 milioane de persoane – n.r.). Din păcate, Google nu are încă o bază de date în creolă”, a mai spus Jean Max-Dumont.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri