Preocupările Regelui Mihai la 13 ani: "Aş dori să îmi schimbi Fordul"

Data publicării:
regele mihai

La 13 ani, Regele Mihai, pasionat de maşini, îi cerea tatălui său să îi schimbe autoturismul, un Ford, cu unul mai fiabil şi mai puternic. Sunt detalii care apar în scrisorile pe care copilul Mihai i le trimitea regelui Carol al II-lea din călătoriile pe care le făcea în străinătate, pentru a-şi vizita mama. În 1932 Elena a fost alungată de Carol al II-lea, iar fiul ei o vizita la Vila Sparta din Florenţa. Carol îi cerea fiului său să-i scrie mereu şi să-i dea cât mai multe detalii despre locurile pe care le vizitează.

Mirela Comanescu – şef birou la Arhivele Naţionale: „Dragă tată, ştiu că întotdeauna îmi faci plăcerile posibile de aceea nu îţi cer ceva prea greu de găsit. Îţi cer să-mi dai când crezi şi când îmi voi schimba maşina să îmi dai un Alfa Romeo.

Îmi aduc aminte când mi-ai spus: Fordul este deja o maşină prea mare pentru tine. Ei bine un Alfa se conduce ca o bicicletă şi este mult mai mic. Poate îmi vei satisface această mare dorinţă a mea. Dacă este aşa, te sărut cu drag, Mihai".

Cu scrisul tremurat şi nu tocmai caligrafic al unui copil de 13 ani, Regele Mihai îi scria tatălui său, Carol al II-lea. Anul era 1934, iar tânărul Mihai era în vizită la mama lui, la reşedinţa acesteia din Florenţa. Câteva luni mai târziu, pentru că dorinţa nu i se îndeplinise, în scrisoarea pe care i-o trimite tatălui său după Anul Nou, Mihai revine asupra rugăminţii. De această dată, vrea altă maşină. Mai puternică şi mai rapidă.

„Îşi încheie scrisoarea spunându-i că "aş dori foarte mult că dacă ai vrea tu să-mi schimbi Fordul - deci revine la pasiunea pentru maşini - Fordul de două locuri, să-mi iei un Agusta Lancia care merge cu 110 km pe oră, de două locuri”.

„Pasiunea mea pentru tehnica pentru motoare, asta de când eram mic. Chiar glumeam la un moment dat că parcă m-aş fi născut cu un volan în mână”.

Înainte să împlinească 14 ani, regele Mihai era deja un şofer desăvârşit. Prima maşină, un Morris din 1927, a primit-o imediat după ce a devenit prima oară rege, de la unchiul său, principele Nicolae.

Liviu Grigorescu - Arhivele Centrale: „Mergând în Italia, la mama sa, a văzut autoturisme mai fiabile, de aceea îi cerea tatălui său să-i schimbe maşinile cu Lancia, Alfa Romeo sau Lamborghini.

Mihai era destul de dezvoltat pentru vârsta lui şi putea să conducă o maşină. Cu alte cuvinte putea să folosească volanul, pedalele şi tot ce îi trebuie unui şofer adevărat”.

De fiecare dată când călătorea în străinătate, Regele Mihai îi scria tatălui său despre localităţile pe care le vizita. Şi avea propriul stil de a-l asigura că este în siguranţă.

Liviu Grigorescu - Arhivele Centrale: „Mihai îi scrie tatălui său pe un ton haios că a făcut şi călărie, bicicletă şi înot şi "că să nu te sperii că am făcut baie în mare, să ştii că era o piscină la hotel cu o căldură îngrozitoare şi apă. De două ori am fost la vânătoare, am împuşcat trei fazani cu calibru 24."

Scrisoarea a fost trimisă tot din Florenţa, când Mihăiţă, cum îl alinta tatăl său, şi-a vizitat mama. În arhive este păstrat inclusiv jurnalul mamei sale, regina Elena, început la o zi după naşterea principelui Mihai.

Mirela Comanescu – şef birou la Arhivele Naţionale: „În data de 19 iunie, când Regele Mihai avea 8 luni, a fost hrănit cu lapte, cu apă, cu apă cu lămâie şi cu lapte pentru sugari”.

Caietul reginei Elena e plin de poze rare, inclusiv unele de la botezul principelui Mihai, datate 25 ianuarie 1922.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri