Primarul din Zărnești a fost trimis în judecată. Ar fi încercat să fure 60.000 de euro din fonduri europene

Data publicării:
Ciocănel de judecător.
Viceprimarul din Zărnești a depus acte false pentru decontarea banilor europeni. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul din orașul Zărnești, județul Brașov, a fost trimis în judecată de DNA, după ce ar fi încercat să-și însușească aproape 300.000 de lei din fonduri nerambursabile. Potrivit procurorilor, bărbatul ar fi depus în 2016, pe vremea când era viceprimar, documente false la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care atestau că lucrările din cadrul unui proiect pe fonduri europene au fost finalizate, deși în realitate nu era așa. Nu ar fi acționat singur, ci împreună cu alți 4 complici, care și-au recunoscut, între timp, fapta.

Bărbatul, trimis în judecată în stare de libertate, este acuzat de DNA de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

"În cursul anului 2016, în vederea finanțării proiectului intitulat "Centrul Național de Informare și Promovare Turistică în Orașul Zărnești" (finanțat din fonduri nerambursabile), inculpatul Igrișan Alexandru Lucian ar fi depus la autoritatea finanțatoare (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – M.D.R.A.P.) mai multe documente false ce atestau, contrar realității, finalizarea tuturor lucrărilor în cadrul proiectului", se arată în comunicatul DNA.

Actele false la care fac referire procurorii reprezentau situații de lucrări, raportul dirigintelui de șantier, inclusiv procesul verbal de recepție, deși lucrarea în sine nu fusese finalizată la momentul respectiv. Viceprimarul ar fi avut și complici: 3 angajați din primărie și un diriginte de șantier.

"În demersurile sale, inculpatul Igrișan Alexandru Lucian ar fi beneficiat de sprijinul a patru persoane (trei angajați ai primăriei Zărnești și un diriginte de șantier) care, la vremea respectivă, au întocmit și semnat documentele menționate mai sus. La data de 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, M.D.R.A.P. a reziliat contractul de finanțare fără a efectua nicio plată către primăria Zărnești. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei", arată procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov, iar cei 4 complici și-au recunoscut deja faptele.

"Procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru inculpați: GROSARU AURELIA, la data faptei director executiv în cadrul Direcției Economice a Primăriei orașului Zărnești, REIT IUSTINA CODRUȚA, la data faptei șef Serviciu Urbanism și manager proiect în cadrul Primăriei orașului Zărnești, CLINCIU MIHAELA, la data faptei inspector achiziții în cadrul Primăriei orașului Zărnești și o persoană fizică, la data faptei diriginte de șantier, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În prezența apărătorilor aleși, cei patru inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi", anunță DNA.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri