Profesorul de "etică și integritate" care cerea mii de euro mită de la studenți a fost concediat de Universitatea Babeș-Bolyai

Data actualizării: Data publicării:
profesor care ia mita
Profesorul cerea de la studenți 600 de euro pentru a-i promova examenul, respectiv 1.200 de euro pentru nota maximă. Credit foto: Guliver/Getty Images

Universitatea Babeș-Bolyai l-a concediat, joi, din funcție pe lectorul Rudolf Cristian, trimis în judecată de DNA, anunță Știri de Cluj. Profesorul este acuzat că a pretins și primit mită de la studenți, chiar și 1.200 de euro pentru un 10 la master. La doctorat, spun datele din anchetă, prețurile erau și de 10 ori mai mari.

Decizia UBB de excludere a lectorului Rudolf Cristian din comunitatea academică a Centrului UBB Reșița vine după ce, la sfârșitul lunii februarie, procurorii DNA anunțau că l-au reținut pentru 24 de ore pentru mită în formă continuată.

"Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) l-a concediat în 23 martie 2023 pe lectorul Rudolf Cristian din Centrul Universitar UBB Reșița, procedând la desfacerea contractului de muncă și excluzându-l astfel din comunitatea academică a UBB în contextul abaterilor de la etică, integritate și bune practici academice pentru care este anchetat, aspecte care sunt incompatibile cu valorile UBB și cu buna derulare a activităților academice la UBB. Lectorul Cristian Rudolf a fost, inițial, suspendat prin Decizia Rectorului UBB din toate activitățile academice desfășurate în cadrul universității, pentru a proteja comunitatea UBB și mai ales studenții, începând încă cu data de 22 februarie 2023, imediat ce s-au formulat primele acuzații", a transmis conducerea Universității Babeș-Bolyai pentru sursa citată.

Lectorul Rudolf Cristian preda cursul de "Etică și Integritate Academică" la Facultatea de Administrație Publică Reșița a Universității Babeș Bolyai. Conform site-ului Federației Sindicale Alma Mater, acesta era și lider sindical, fiind președintele Sindicatului FIRES din Centrul Universitar Reșița, membru în Consiliul Național de Conducere al Federației Alma Mater - structura reprezentativă sindicală din învățământul superior.

În 18 februarie 2023, acesta ar fi primit 1.000 de euro și 3.000 de lei de la studenți, iar în 20 februarie ar fi primit suma de 50.000 de lei, moment în care a fost și prins în flagrant. Procurorii spun că ar fi vorba, în total, de 25 de cazuri, iar valoarea mitei ar fi fost stabilită de dascăl în funcție de nota pe care și-o doreau studenții.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri