Protest față de referendumul pentru redefinirea familiei, în Piața Victoriei

Data actualizării: Data publicării:
Protestatari pro LGBT la referendum
Terapia de conversie este deja interzisă în Elveția și în zone din Australia, Canada și SUA. Sursă foto: Getty Images

Aproximativ 150 de persoane au protestat duminică în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii căsătoriei. Oamenii au avut steaguri în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT, şi au cerut drepturile egale pentru toţi cetăţenii, îndemnând totodată la boicotarea referendumului. Ei spun că nu pot legitima prin prezenţa la vot un demers antidemocratic care nu face decât să restrângă nişte drepturi.

gay
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE 15:40.  „Am ieşit astăzi în stradă pentru a transmite un semnal extrem de clar societăţii: că drepturile omului nu pot fi subiectul unui vot popular. Drepturile omului nu se votează, drepturile omului se acordă din umanitatea noastră. Este extrem de important să înţelegem faptul că România este un stat laic, iar a acorda Bisericii Ortodoxe şi cultelor neo-protestante dreptul de a legifera şi a schimba actul fundamental al ţării creează un precedent periculos care va transforma România într-o ţară captivă forţelor conservatoare, forţe care de aproape 20 de ani încearcă să-şi impună agenda politică. (...) Vrem o România modernă, în care toate minorităţile sunt respectate sau vrem o Românie în care preoţii fac legea, în care biblia este în Parlament?”, a declarat la protest Vlad Levente Viski, preşedintele Asociaţiei MozaiQ, citat de News.ro.

El a îndemnat la boicotarea referendumului, spunând că nu poate fi legitimat un demers antidemocratic cum este acest referendum, care nu face decât să restrângă drepturile unor oameni.

La protestul care a adurat în jur de trei ore au participat aproximativ 150 de persoane. Oamenii au avut steaguri în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT, dar şi pancarte, cu mesaje pro LGBT şi împotriva referendumului, cerând drepturi egale pentru toţi cetăţenii şi, mai ales, neimplicarea Bisericii în politică.

"Ţinem separat biserica de stat”, "1, 2, 3 homofobii jos cu ei”, "Drepturi egale pentru fiecare” şi "Staţi acasă dacă vă pasă” sunt câteva dintre mesajele pe care le-au strigat protestatarii în Piaţa Victoriei.

Terapia de conversie este deja interzisă în Elveția și în zone din Australia, Canada și SUA.
Sursă foto: Getty Images
Terapia de conversie este deja interzisă în Elveția și în zone din Australia, Canada și SUA. Sursă foto: Getty Images

(GALERIE FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)


Știrea inițială:

Un protest faţă de referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii căsătoriei este anunţat pentru duminică în Piaţa Victoriei din Capitală, sub sloganul "Iubirea nu se votează”, manifestaţia fiind organizată de Asociaţia MozaiQ, care susţine drepturile persoanelor LGBT. Cei care ies în stradă împotriva referendumului spun că acesta împrăştie ură, divizează oamenii şi restrânge drepturi, scrie News.ro. 

Protestul va avea loc duminică, de la ora 13.00, în Piaţa Victoriei, fiind organizat de Asociaţia MozaiQ.

Membrii asociaţiei atrag atenţia că drepturile omului nu ar trebui să se supună votului, iar acest referendum împrăştie ură şi divizează cetăţenii.

"Ieşim în stradă pentru a spune hotărât #boicotreferendum pentru că drepturile omului nu se votează, pentru că iubirea nu se votează! Ieşim în stradă pentru că refuzăm să legitimăm un referendum care împrăştie ură şi divizează cetăţenii. Ieşim în stradă pentru că nu toate referendumurile sunt democratice şi de multe ori sunt folosite de lideri autoritari pentru a restrânge drepturi cetăţeneşti. Ieşim în stradă pentru că locul nostru este în Europa, un loc al valorilor democratice, ce ţin de respect pentru minorităţi, stat de drept, oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii”, scriu organizatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ei mai afirmă că iniţiatorii modificării Constituţiei, Coaliţia pentru Familie, atacă şi spun minciuni despre comunitatea LGBT, iar agenda lor politică este mai largă decât redefinirea căsătoriei: restricţionarea avortului, limitarea divorţurilor prin consiliere obligatorie şi interzicerea totală a educaţiei sexuale.

"Ieşim în stradă pentru că vrem un stat laic, în care Biserica şi statul sunt separate. Doar aşa putem asigura respectarea tuturor libertăţilor cetăţeneşti, inclusiv libertatea religioasă. Ieşim în stradă pentru a transmite un mesaj clar coaliţiei de guvernare formată din PSD şi ALDE, că nu vom legitima prin prezenţa noastră la vot referendumul lui Dragnea. Ieşim în stradă pentru că nu putem sta tăcuţi când grupuri conservatoare vor să transforme România în care trăim”, mai scrie MozaiQ.

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 6 şi 7 octombrie. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu".

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri