Războiul ucide delfinii. Într-o singură zi, 26 de delfini au fost găsiți morți în Deltă. „Unda de şoc le produce hemoragii interne”

Data publicării:
Doi delfini au ieșit la suprafața apei.
Foto cu caracter ilustrativ: GettyImages

Războiul din Ucraina afectează și mamiferele din apele teritoriale ale țării noastre. În ultimele zile, 63 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc. Iar în apropierea Sulinei au fost descoperite zeci de astfel de cazuri într-o singură zi. Specialiștii sunt îngrijorați: sunt cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani.

Astfel de imagini au fost tot mai des întâlnite în ultima perioadă pe plajele de la malul Mării Negre. În judeţul Tulcea, de exemplu, în numai o zi au fost găsiți 26 de delfini eşuați pe plajă.

Marian Paiu - ecolog: Sunt cifre îngrijorătoare pentru că în baza noastră de date, dacă ne uităm pentru ultimii 12 ani, spre exemplu, e cel mai mare număr de eşuări înregistrat în perioada ianuarie-mai şi, dacă mergem mai în urmă în datele statistice care există la nivel national, chiar şi pentru ultimii 20 de ani.

Specialiștii pun numărul mare al mamiferelor eșuate pe seama poluării fonice de la navele de război.

Adrian Bâlbă - medic veterinar: Din păcate, acum, sunt sonare, sunt bombe, sunt zgomote şi îi sperie. Este un element nou care pentru delfini înseamnă groază. Ei nu înţeleg războiul, nu înţeleg bombele, nu sunt familiarizaţi. Când e vorba de vase militare, vase care merg cu o pânză de sonar în jur, când e vorba de explozii şi de orice altă sursă de noutate şi sperietură pentru ei, asta nu e în regulă.

Astfel, delfinii nu îşi mai pot prinde hrana şi nici nu se mai pot orienta în spaţiu. În cazul în care unda este foarte puternică se poate ajunge la hemoragii şi inclusiv la deces.

Răzvan Popescu Mirceni - biolog marin: Produc practic o undă de şoc transmisă pe distanţe mult mai lungi decât în aer şi care lovesc, efectiv, animalele marine producând în cazul delfinilor o serie de hemoragii interne, microleziuni, în special în acel organ destinat recepţiei sunetelor.

Probleme mari din acest punct de vedere sunt și pe plajele din Turcia. De când a început războiul, în ultimele două luni şi jumătate, peste 80 de delfini au fost găsiti morţi pe coasta turcească a Mării Negre. Cercetătorii spun că mamiferele fac parte dintr-o specie care în mod normal nu se prinde în plasele pescăreşti şi decesul a survenit, cel mai probabil de la zgomotele puternice care se aud acum în zona Ucrainei.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri