Renault va numi joi un înlocuitor al lui Carlos Ghosn. Acesta este în detenție prelungită

Data publicării:
dacia renault

Grupul auto francez Renault a convocat o reuniune a Consiliului de Administraţie pentru ziua de joi, 24 ianuarie, fiind posibil ca la sfârşitul reuniunii să fie anunţat un tandem care îl va înlocui pe Carlos Ghosn la conducerea celui de al doilea mare constructor auto francez.

Nissan CEO Carlos Ghosn Addresses Automotive News World Congress
Foto: Guliver/GettyImages

Acestuia i s-a refuzat eliberarea din închisoare, în pofida angajamentului său de a purta brățară electronică. Sistemul penitenciar japonez este printre cele mai dure din lume, fiind criticat inclusiv de prestigioase ONG de apărare a drepturilor omului, precum Amnesty International. Potrivit soției lui Carlos Ghosn, acesta ar fi slăbit șase kilograme de la momentul încarcerării lui.


Preşedintele director general de la Renault, Carlos Ghosn, este arestat în Japonia începând din data de 19 noiembrie 2018, fiind bănuit de o serie de nereguli financiare în calitate de preşedinte al constructorului auto japonez Nissan, partenerul Renault. Tribunalul din Tokyo a respins, marţi, o nouă cerere de eliberare pe cauţiune depusă de Carlos Ghosn. Această decizie creşte posibilitatea ca Ghosn să rămână în arest până la proces şi pune noi presiuni asupra Renault să găsească un succesor pentru Ghosn, care deţine în continuare, cel puţin oficial, titlul de preşedinte director general al Renault.

Sursele consultate de AFP şi Reuters au precizat că este posibil ca, la reuniunea de joi, Thierry Bolloré, actualul număr doi de la Renault, să fie numit în postul de director general în timp ce Jean-Dominique Senard, actualul preşedinte al producătorului de anvelope Michelin să preia postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Renault.

Jean-Dominique Senard, 66 de ani, pare a fi favoritul Guvernului francez, în condiţiile în care statul francez este cel mai mare acţionar de la Renault controlând 15% din capital şi aproape 22% din drepturile de vot.

Săptămâna trecută, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a cerut în mod public producătorului auto să convoace "în zilele următoare" o reuniune a Consiliului de Administraţie pentru a rezolva problema succesiunii lui Carlos Ghosn. Anterior, Le Maire a declarat în repetat rânduri că, deşi există prezumţia de nevinovăţie, în situaţia în care Carlos Ghosn nu îşi va putea exercita atribuţiile, boardul Renault ar trebui să aibă în vedere înlocuirea sa.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele. 

Sursa: Digi24.ro, Agerpres.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri