Risc crescut de avalanşe în munţii Făgăraşului. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă depășește 2,5 metri

Data actualizării: Data publicării:
munte zapada
Foto: Inquam Photos / Catalin Caciuc

Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe în munţii Făgăraşului, unde, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din judeţ, de 2,6 metri.

Riscul însemnat de avalanşă este la altitudinea de peste 1.800 de metri în masivul Făgăraş, cât şi sub această înălţime.

"La peste 1.800 metri, zăpada va continua să se taseze uşor. În partea superioară se va menţine stratul instabil şi cu rezistenţă relativ redusă acumulat în ultima săptămână şi care depăşeşte pe alocuri 30 - 40 centimetri, mai ales pe versanţii nordici. Acest strat este depus peste stratul mai vechi şi în mare parte îngheţat. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă. Datorită greutăţii zăpezii recent depuse, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, în special în jurul prânzului, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe", au explicat luni meteorologii, citați de Agerpres.

Accesul la Bâlea Lac, în munţii Făgăraş, se poate face doar cu telecabina, Transfăgărăşanul fiind închis circulaţiei pe porţiunea cuprinsă între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac.

O avalanșă „de mari dimensiuni” s-a produs în Munții Rodnei

O avalanșă „de mari dimensiuni” s-a produs luni în Munţii Rodnei. Potrivit Serviciului Public Judeţean Salvamont Bistriţa Năsăud, avalanşa a avut loc în zona Vârful Roşu.

„Pericolul de avalanşă în zonă este în continuare ridicat. Vă recomandăm prudenţă, evitaţi zonele de risc!”, avertizează salvatorii montani din Bistriţa-Năsăud.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri