România se împrumută cel mai scump din UE. Economist: Avem deficite foarte mari de finanțat, riscăm să rămânem în decor

Data actualizării: Data publicării:
lei bani
Foto: Getty Images

România se împrumută la dobânzi aproape duble, comparativ cu aceeași perioadă din urmă cu un an de zile. Nu e singura țară pentru care procentul este în creștere. Totuși, sunt și state care continuă să mențină împrumuturi la dobânzi negative, cum este cazul Germaniei. 

Statul a continuat să se împrumute și în acest an. Diferența față de acum câteva luni de zile este rata dobânzii care aproape s-a dublat.

Dacă în februarie 2021 România accesa împrumuturi cu o dobândă de 2,65%, la finalul anului 2021 aceasta a crescut la 5,37%. Ultimul împrumut făcut de ministerul Finanțelor a fost de 710 milioane de lei, cu data scadentă în 2029. 

Trendul este unul în creștere, spun specialiștii. Datele consultate de cursdeguvernare.ro, arătă că din 12 ianuarie 2022  nivelul dobânzilor la care se împrumută România pe 10 ani la 5,48%.

România conduce în topul statelor din Europa care se împrumută la o dobândă mare. Totuși, evoluția arată că există un trend crescător în rândul țărilor central europene care sunt în afara Zonei Euro și au un regim valutar similar cu al nostru.

Excepție face doar Cehia, care a staționat la 2,62%. Bulgaria, de exemplu, se împrumută la 0,44% mult sub România.

La polul opus, în topul țărilor care în octombrie 2021 se împrumutau la cele mai mici dobânzi, este Germania care a reușit să acceseze bani la o valoare negativă de - 0,38%. Este urmată de Olanda și Luxemburg.

O rată a dobânzii mai ridicate înseamnă costuri mai mari pentru stat în momentul în care banii trebuie restituiți. Dacă ne uităm la prognozele făcute de către ministerul Finanțelor, vedem că împrumuturile de pe piața externă vor continua și în acest an.

Cum s-a modificat dobânda pe termen lung pentru România

- februarie 2021: 2,65%
- decembrie 2021: 5,37%

Cele mai mari (decembrie 2021)

România: 5,37%
Ungaria: 4,40%
Polonia: 3,35%
Cehia: 2,62%
Bulgaria: 0,44%

Cele mai mici (decembrie 2021)

Germania: - 0,38%
Olanda: - 0,32%
Luxemburg: - 0,22%
Danemarca: - 0,08%
Sursa: Banca Centrală Europeană

Economist: Când ai de finanțat mult, e destul de dificil să te finanțezi

"Peste tot în lume inflația crește și dobânzile cresc și ele.

Dobânzile la noi au crescut mai rapid, avem cea mai mare dobândă la care ne împrumutăm din Europa, dar avem și cel mai mare deficit bugetar din Europa.

Nu trebuie să ne mire că ne împrumutăm scump pentru că avem deficite foarte mari de finanțat. Când ai de finanțat mult, e destul de dificil să te finanțezi.

Deficitul bugetar este estimat la aproape 7% din PIB , respectiv 6,9%. România încasează din taxe și impozite 26 -27% din PIB, ne mai împrumutăm încă 7%. Practic, la fiecare 100 lei încasați la buget, ne mai împrumutăm încă 30 de lei.

Banii merg în acoperirea cheltuielilor.

Riscăm să rămânem în decor dacă nu luăm măsuri de ajustare a deficitului buegar mai serioase în anii următori", a explicat la Digi24 economistul Ionuț Dumitru.

 

Partenerii noștri