Românii pot cumpăra titluri de stat în primele zile ale anului 2023. Ce dobânzi anunță Ministerul Finanțelor

Data publicării:
un om numara bani
Foto: GettyImages

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 2 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8%, începând de marţi, 3 ianuarie 2023, anunță Ministerul Finanțelor.

Dobânzile oferite pentru cele trei maturităţi au fost majorate, faţă de nivelul pieţei secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani şi respectiv 0,48% pentru scadenţa de 3 ani. Măsura a fost luată pentru creşterea atractivităţii şi încurajarea plasamentelor pe termen mai lung, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, citat de Agerpres.

În acest an, românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283.000 subscrieri în instrumente de 1, 2, 3 și 5 ani, remunerate cu dobânzi situate între 4,5% şi 9,15%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.

Titlurile pot fi cumpărate online, în perioada 3 - 24 ianuarie 2023, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Cine poate cumpăra titluri de stat

Între 3 şi 25 ianuarie 2023, titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului, iar între 3 şi 24 ianuarie 2023 în mediul urban şi 3 şi 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Partenerii noștri