ROMGAZ și SOCAR își unesc forțele în afacerile cu gaze din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Romgaz sediu

Oficialii companiei azere SOCAR sunt interesați de o colaborare cu ROMGAZ pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar și în alte două proiecte ce prevăd realizarea unor gazoducte in regiune.

ROMGAZ este interesată de o expansiune pe piețele internaționale, cu atât mai mult în urma unei colaborări cu firma azeră SOCAR, a declarat luni conducerea companiei de stat după o întâlnire cu reprezentanţii companiei SOCAR.

Compania azeră este interesată de explorarea şi exploatarea off-shore, în parteneriat cu ROMGAZ, a gazelor din Marea Neagră, dacă partenerul român decide să se implice în acest proiect.

Conducerea ROMGAZ mai spune că este posibilă o colaborare pe proiecte ce vizează Conducta de gaze Conducerea Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) şi gazoductul TransAdriatic Pipeline (TAP), a cărui procedură de finanţare de proiect prin strângerea a 3,9 miliarde euro, s-a încheiat la finalul anului trecut (decembrie 2018).

„Am indentificat inclusiv varianta de schimb de expertiză pe partea de depozitare gaze întrucât în cele două companii situaţia este similară, avem capacităţi mari de depozitare (3 mld mc) şi intenţii comune de a dezvolta această activitate în ambele ţări”, afirmă conducerea ROMGAZ.

TANAP are o lungime de 1.850 de kilometri, conducta Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) va face legătura între frontiera Turciei cu Grecia şi graniţa dintre Turcia şi Georgia.

Capacitatea iniţială a conductei TANAP ar urma să fie de 16 miliarde metri cubi pe an şi să crească până la 23 miliarde metri cubi în 2023 şi 31 miliarde metri cubi în 2026.Societatea care se ocupă de proiectul TANAP este deţinută în proporţie de 58% de compania energetică naţională din Azerbaidjan, SOCAR, şi 30% de compania energetică turcă Botas.

TAP are o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri