Scandal de amploare la licitația privind procedura de achiziție a corvetelor. Presiunile lui Dragnea

Data publicării:
fregate

Liviu Dragnea, prin intermediul unor decidenți politici din PSD, a întreprins demersuri pentru ca licitația organizată la nivelul MApN pentru achiziția a 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate din dotarea Forțelor Navale Române să fie câștigată de italienii de la Fincantieri SpA, cei care au depus cea mai scumpă ofertă, scrie PSnews.ro. Iar aceste presiuni au reprezentat și unul dintre motivele pentru care Mihai Fifor a demisionat din funcția de ministru al Apărării, potrivit sursei citate.

PSnews.ro precizează că ofertele financiare poziționează cei trei competitori care au depus oferte în cadrul licitației în felul următor:

1. Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța – 1,2 mld EUR

2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR

3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

De altfel, Comisia de evaluare a ofertelor a stabilit că toți competitorii îndeplinesc condițiile tehnice stipulate in caietul de sarcini, motiv pentru care a întocmit un raport în care asocierea Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța este indicată ca fiind câștigătorul licitației, criteriul de departajare fiind prețul cel mai scăzut.

De cealaltă parte, comunicare oficială a rezultatului procedurii nu a fost realizată până în prezent deși, au existat mai multe termene limită asumate de MApN pentru acest lucru.

Termenul inițial a fost 26.11.2018, apoi a fost amânat pentru 31.10.2018, ulterior pentru 15.11.2018, și, în prezent, 12.01.2019.

Potrivit surselor PSnews.ro, în vedere identificării unei soluții tehnice pentru ca italienii de la Financtieri să fie declarați câștigători, a fost înființată o Comisie de audit a procedurii de licitație (condusă de colonelul Adrian Pungă). Până acum, singurul considerent, care nu se susține din punct de vedere tehnic, este că termenul de livrare la Financtieri și Damen este mai favorabil decât termenul oferit de Naval.

Astfel, după efectuarea auditului nu au fost constatate motive întemeiate care să justifice descalificarea asocierii Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța, motiv pentru care se încearcă găsirea unui temei pentru anularea procedurii de licitație. Acest fapt ar reprezenta un grav atentat la siguranța națională a României, având în vedere contextul tensionat din Marea Neagră și recentul incident în care au fost implicate nave ale Federației Ruse și Ucrainei în Marea Azov. Psnews.ro precizează că, atât ministrul Gabriel Leș, cât și secretarul de stat Andrei Ignat (Șeful Departamentului pentru Armamente din MApN) au exercitat presiuni asupra Comisiei de evaluare a ofertelor pentru identificarea unor soluții de anulare a licitației.

Mai mult: presiuni de același tip sunt exercitate și din interior MApN, de la nivelul DGIA (Direcția Generală de Informații a Armatei). Potrivit surselor citate, decizionalii MApN influențați de presiunile politice venite din partea mai multor lideri PSD în frunte cu Liviu Dragnea, intenționează să apeleze în ultimă instanță la Consiliul de Planificare al Armatei, cu scopul ca acest organism să invoce că nu sunt îndeplinite condițiile de finanțare, și, implicit că se impune anularea licitației.

Continuarea articolului AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri