Activitate cerebrală îndelungată după moarte, descoperită de cercetători

Data actualizării: Data publicării:
creier efectul mandela
Foto: Digital Trends

Cercetătorii încearcă să explice un caz care a fascinat întreaga comunitate medicală - un pacient prezenta o activitate cerebrală intensă după moarte.

creier efectul mandela
Foto: Digital Trends

Pentru mai mult de 10 minute după ce a fost catalogat mort din punct de vedere clinic, și asta după numeroase observații, pacientul încă prezenta semnale cerebrale (undele delta) pe care oamenii le experimentează în timpul unui somn adânc. Acesta este un fenomen total diferit de activitatea cerebrală care a mai fost asociată stingerii din viață, potrivit Playtech.

În urma analizării a patru evenimente asemănătoare, cu ajutorul unei înregistrări electroencefalografice (EEG), cercetătorii au ajuns la concluzia că moartea poate fi o experiență unică pentru fiecare individ în parte. Dacă în trei dintre cazuri activitatea cerebrală a pacienților a încetat înainte ca inima să se oprească, la pacientul cu numărul #4 s-a înregistrat o activitate cerebrală neobișnuită timp de 10 minute și 38 de secunde, după ce inima sa s-a oprit, notează Science Alert.

Evenimentul care a înmărmurit o întreagă comunitate științifică devine relevant pentru că ne arată cât de puține lucruri știm de fapt despre viață, despre procesele morții și despre cum experimentează oamenii aceste momente.

Citiți și: Cercetători: Moartea este „mai plăcută decât își imaginează oamenii”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri