Airbus a dezvoltat „nasul electronic”, un senzor olfactiv inteligent care poate detecta bombe, viruși și chiar celule canceroase

Data publicării:
nas electronic
FOTO: Koniku

Airbus va testa un dispozitiv numit „nas electronic” care folosește celule biologice pentru a imita ceea ce fac câinii care adulmecă bombele, relatează Financial Times.

Dispozitivul dezvoltat împreună cu startup-ul Koniku va fi folosit în interiorul aeronavelor și în aeroporturi pentru detectarea pericolelor biologice și a amenințărilor de natură chimică și explozivă.

Dispozitivul de forma unei meduze folosește procesoare de silicon consolidate cu celule vii. Dispozitivul va transmite un semnal atunci când detectează compușii moleculari pe care a fost programat să îi detecteze, asemenea câinilor special antrenați.

Am dezvoltat o tehnologie care poate detecta mirosul - respiră aerul și îți spune, în esență, ce este în aer”, a declarat pentru FT fondatorul Koniku, Oshiorenoya Agabi. „Ceea ce facem noi este să luăm celule biologice, fie celule HEK ( celule renale umane embrionare), fie astrocite (celule din creier) și le modificăm genetic pentru a căpăta receptori olfactivi”.

Deși a fost gândit inițial pentru securitate, acest dispozitiv poate deveni extrem de util în contextul pandemiei, atât pentru protecția pasagerilor, cât și pentru a spori încrederea acestora odată cu reluarea zborurilor.

Koniku spune că tehnologia poate fi folositoare și în domeniul medicinei, deoarece dispozitivul poate detecta semne de cancer. „Te trezești de dimineață, sufli în dispozitivul nostru, iar noi analizăm starea ta de sănătate. Aceasta este una dintre viziunile noastre”, a spus Agabi.

Și această abilitate este inspirată tot de la cel mai bun prieten al omului. Un grup de cercetători de la Harvard Medical School dovedind faptul că un câine poate detecta cancerul de prostată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri