Alertă de dezastru chimic în Hawaii, după ce lava a ajuns în zona unei uzine

Data publicării:
geotermal

Lava incandescentă provenită în urma erupţiilor vulcanului Kilauea de pe Insula Mare din Hawaii a avansat luni în zona unei uzine geotermale determinând închiderea instalaţiilor pentru prevenirea eliberării accidentale în atmosferă a gazelor toxice, informează marţi Reuters, citată de Agerpres.



Angajaţii Puna Geothermal Venture (PGV) au intervenit luni de urgenţă pentru închiderea celui de-al unsprezecelea puţ, şi totodată ultimul, al centralei geotermale care produce circa 25% din energia electrică utilizată pe Insula Mare, au anunţat autorităţile într-o alertă.

Aceasta a fost cea mai recentă provocare cu care s-au confruntat autorităţile în urma erupţiilor recente ale Kilauea, catalogate de geologi drept unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din ultimul secol - declanşat de acest vulcanul care se numără printre cei mai activi din lume.

Cea mai recentă erupţie explozivă a Kilauea s-a produs la puţin timp înainte de ora locală 18:00, a anunţat Observatorul Vulcanologic din Hawaii. „Norul de cenuşă rezultat ar putea afecta zonele înconjurătoare'', a anunţat instituţia.

Activitatea uzinei a fost sistată la scurt timp după ce lava a început să erupă la 3 mai prin fisurile apărute în sol în mai multe zone rezidenţiale şi căi rutiere din estul Kilauea.

În decurs de o săptămână, circa 227.124 litri de pentan (o hidrocarbură extrem de inflamabilă), depozitaţi în uzina geotermală, au fost mutaţi din calea pericolului.

Puţurile centralei ajung până la 1.829-2.438 de metri adâncime pentru exploatarea apei fierbinţi şi a aburilor utilizaţi pentru punerea în funcţiune a turbinelor şi producţia de electricitate.

Autorităţile din Hawaii au anunţat săptămâna trecută că pompează apă rece în puţurile care vor fi apoi sigilate.

La circa 4,8 kilometri spre est de uzina geotermală, norii de gaze toxice, vapori acizi şi particule de sticlă vulcanică s-au ridicat în atmosferă după ce şuvoaiele de lavă au ajuns duminică în apele Oceanului Pacific.

Agenţia pentru Apărare Civilă din Hawaii a avertizat populaţia să se protejeze de emanaţiile toxice rezultate după ce două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137, situată pe coasta sudică a Insulei Mari.

În anul 2000, astfel de emanaţii au provocat decesul a două persoane într-o zonă aflată în imediata apropiere a locului de întâlnire a lavei cu apa. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea pot irita ochii şi plămânii cauzând probleme respiratorii. De asemenea, ploaia acidă rezultată, cu un pH situat între 1,5 şi 3,5, are „proprietăţile corozive ale acidului de baterie diluat''.

Indicele calităţii aerului din regiunea Kona, situată la circa 64 de kilometri nord-vest de zona de erupţie, se află la nivel „portocaliu'', ceea ce înseamnă că persoanele sensibile, precum cele în vârstă sau cele cu afecţiuni pulmonare, ar putea fi afectate.

O persoană a fost grav rănită, sâmbătă, în urma celor mai recente erupţii explozive ale vulcanului Kilauea.

Garda Naţională din Hawaii a dispus evacuarea obligatorie în cazul în care lava ameninţă să blocheze mai multe căi de acces.

Cel puţin 44 de locuinţe şi alte structuri au fost distruse şi aproximativ 2.000 de persoane din Leilani Estates şi Laipuna Gardens au primit ordin de evacuare după deschiderea a cel puţin 22 de fisuri vulcanice.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...