Astronomii au descoperit un jet uriaș de vapori de apă care provine de pe unul dintre sateliții lui Saturn

Data actualizării: Data publicării:
saturn
Jetul de vapori de apă a ajuns la aproape 10.000 de kilometri în spațiu. FOTO: Profimedia Images

Astronomii au observat o uriașă coloană de vapori de apă care țâșnește în spațiu de pe Enceladus, unul dintre sateliții planetei Saturn, potrivit The Guardian.

Jetul de vapori de apă a ajuns la aproape 10.000 de kilometri în spațiu. Dacă ar fi să comparăm, această distanță este asemănătoare cu cea dintre Irlanda și Japonia.

Se știe că Enceladus, care adăpostește un ocean adânc de apă sărată sub o crustă exterioară de gheață, evacuează vapori de apă în spațiu, dar aceasta este prima dată când o astfel de ejecție masivă a fost observată erupând de pe satelit.

„Am fost foarte impresionați de cât de mare și de extinsă era. Nu eram siguri la ce să ne așteptăm”, a declarat Geronimo Villanueva, cercetător la Centrul Goddard Space Flight Center al Nasa din Maryland. 

Cercetătorii au observat Enceladus cu ajutorul telescopului spațial James Webb în noiembrie, anul trecut. 

Măsurătorile efectuate de telescop arată că Enceladus pierdea 300 kg de apă pe secundă, suficient pentru a umple o piscină olimpică în câteva ore.

Cercetătorii au mai explicat că telescopul deschide „o nouă fereastră în explorarea lui Enceladus, pregătind în același timp misiunile viitoare”.

Enceladus este descrisă ca fiind o „lume oceanică”, deoarece astronomii cred că un ocean global se află sub terenul său înghețat. 

Deoarece Enceladus se învârte atât de repede în jurul lui Saturn, completând o orbită a planetei în puțin mai mult de o singură zi terestră, vaporii de apă se împrăștie pe orbita lunii, unde formează un inel uriaș în formă de gogoașă, numit torus. Potrivit datelor obținute de astronomi de la telescop, aproximativ 30% din apa „împrăștiată” de Enceladus alimentează torul, restul fiind împrăștiat în împrejurimile lui Saturn.

Observațiile se bazează pe cele ale misiunii de mare succes Cassini, care a petrecut un deceniu explorând Saturn și zecile sale de sateliți. Sonda a zburat printre vapori pentru a preleva probe din componența acestora.

În 2017, oamenii de știință de la NASA au raportat că Enceladus are aproape toate ingredientele necesare pentru a susține viața, inclusiv apă și energie. Misiunile viitoare către acest satelit au ca scop explorarea grosimii crustei exterioare înghețate și a adâncimii oceanului subteran.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri