Anunţurile auto, capcană pentru români. La ce trebuie să fiți atenți

Data publicării:
parcare loc de parcare masini

Dacă vreţi să vă cumpăraţi o maşină din străinătate trebuie să aveţi mare grijă. Site-urile de anunţuri auto sunt pline de impostori care încearcă doar să vă fure banii. Poliţiştii spun că, de cele mai multe ori, şarlatanii cer avansuri pentru a le garanta cumpărătorilor că le rezervă maşina. După ce tranzacţia este făcută, vânzătorul devine de negăsit.

Cumpărător: Bună ziua. Îmi puteţi da mai multe detalii despre maşină?

Vânzător: Bună ziua. Maşina este într-o stare perfectă. Nu a fost implicată niciodată în accidente. Este o maşină nemţească şi acum se află în Germania. Eu mă aflu acum în Finlanda. Acolo lucrez.

Cumpărător: Unde pot vedea maşina?

Vânzător: Eu nu pot ajunge în Germania din cauza job-ului, dar un curier vă poate aduce maşina acasă, în ţara dumneavoastră. Aveţi 5 zile în care puteţi să o testaţi. Dacă nu vă place, o trimiteţi înapoi. Împărţim costurile transportului. Este cea mai sigură măsură. Trebuie doar să-mi trimiteţi datele dumneavoastră personale şi să depuneţi 300 de euro în următorul cont:

Cumpărător: Îmi puteţi da seria maşinii?

Vânzător is offline.

E punctul în care discuţia cu persoana care a postat anunţul se opreşte. Dacă nu ar fi cerut mai multe detalii, cumpărătorul s-ar fi trezit că a dat banii degeaba.

Emil Tudor, Direcţia de Investigaţii Criminale: Avansul este solicitat ca o garanție pentru interesul cumpărătorului. Întotdeauna există o poveste din partea vânzătorului - plecarea din țară, din localitate, pentru un job mai bun sau pentru probleme de sănătate.

De multe ori, pentru a câştiga încrederea victimelor, escrocii se prezintă drept poliţişti, pompieri sau foşti militari. În plus, folosesc un limbaj elevat, sunt foarte politicoşi şi au grijă ca oferta lor să fie tentantă. Şarlatanii nu-şi postează niciodată numărul de telefon, pentru că poliţiştii i-ar putea găsi uşor.

Emil Tudor, Direcţia de Investigaţii Criminale: Cam ăsta este și specificul acestor tranzacții, faptul că site-urile care promovează astfel de anunțuri au și servicii de mesagerie.

Altă practică e să spună celor interesaţi că au foarte multe oferte pentru maşina scoasă la vânzare, aşa că pretind o sumă de bani pentru „rezervare”. Un telespectator Digi24 ne-a trimis un schimb de mesaje pe care l-a avut cu un astfel de escroc, care se pretindea cetăţean suedez. Acesta i-a cerut să trimită 3.000 de euro, printr-un serviciu de transfer de bani, la o sucursală din Hanovra. I-a spus că tot el îi va recupera, atunci când ajunge în Germania. Păcăleala constă în faptul că „suedezul” i-a cerut să-i arate ordinul de plată. Dacă l-ar fi primit, cu ajutorul documentului şi al unui buletin fals, ar fi putut să ridice banii.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe cei vor să-şi cumpere o maşină din străinătate să fie atenţi la detalii.

Emil Tudor, Direcţia de Investigaţii Criminale: Pot fi atenți la vechimea anunțului. Dacă este un anunț care are o vechime de o săptămână, o lună și oferta este în continuare pe piață, este un mare semn de întrebare.

În ultimul an, poliţiştii români au deschis zeci de dosare penale pentru înşelăciune, pornite de la anunţuri auto.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri