Sari la conținut

Automobilele electrice Tesla, aproape autonome

Din această lună maşinile Tesla Model S vor fi dotate cu un sistem care le va permite să vireze şi să se parcheze singure. Sunt primele elemente ale viitorului şofer automat pe care îl dezvoltă compania şi care ar putea fi funcţional în doar câţiva ani.

Suntem încrezători că în trei ani mașinile te vor putea duce dintr-un loc în altul, de pe aleea casei pâna la serviciu, fără să atingi ceva. Ai putea să dormi pe drum și ai fi tot timpul în siguranță”, declară Elon Musk, directorul general Tesla Motors.

Până atunci, un om va trebui să fie în continuare la volan, chiar și în timpul manevrelor automate de parcare. Ca orice calculator, chiar și cel care conduce mașina poate avea erori.

Liderul mașinilor electrice de lux, Tesla, este unul dintre constructorii care s-au apucat târziu să dezvolte automobile capabile să se conducă singure. Pe străzile din California, Google și mai mulți constructori auto testează deja piloți automați complet funcționali. Dar, cu toate ca tehnologia există, va mai dura ceva până când autoritățile vor permite ca șoferii umani să fie înlaturați de la volan.

Cred că ceea ce ar fi convingător pentru autorități ar fi multe date care să demonstreze cum șoferul automat este sau nu este mai sigur decât un șofer uman”, a mai adăugat Elon Musk.

Unul dintre motivele pentru care Tesla dezvoltă un sistem automat de conducere ar putea fi planul celor de la Apple de a lansa într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat un automobil electric autonom. Elon Musk a declarat de curând că nu se teme de concurența Apple despre care a spus că este compania în care ajung inginerii dați afară de Tesla.