Avantajele și dezavantajele cumpărării unei mașini electrice

Data publicării:
statie de incarcare electrica/
Foto: Agerpres

Mașinile electrice câștigă din ce în ce mai mult teren în România. În primele șase luni ale anului, vânzările de mașini pur electrice au crescut cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut. Au fost cumpărate 600 de unități. În toată lumea, anul trecut erau înmatriculate peste două milioane de astfel de vehicule.  

Utilizarea unei mașini electrice va aduce din start avantajul că pe termen lung vom economisi bani. 

De exemplu, dacă parcurgem o mie de kilometri, cu un consum de 7 litri la sută de kilometri și un preț de 4,5 lei pe litru al carburantului, cheltuim peste 300 de lei. Aceeași distanță parcursă cu o mașină electrică ne va costa de aproape 5 ori mai puțin, la prețul de 50 de bani pe kilowatt oră.

La unele stații de încărcare prețul ajunge și la 1,2, dar chiar și așa, economisim. 

Pe lângă bani economisiți, o mașină electrică nu poluează, motorul este silențios și are performanțe la accelerare asemănătoare unor mașini diesel sau pe benzină.

Mai mult, în România bonusul oferit de guvern la achiziția unei mașini 100% electrice este de aproximativ 10.000 de euro.

Cu toate acestea, prețul unui astfel de vehicul este ridicat. Un alt dezavantaj este timpul de încărcare, poate fi de peste 8 ore.

Chiar dacă în ultimii ani autonomia a fost îmbunătățită, și acesta e un minus în comparație cu mașinile pe combustie. 

Cele mai populare mașini electrice vândute în România costă de la 30.000 de euro în sus. 

În primele șase luni ale anului, vânzările de mașini pur electrice au crescut cu 31,6% și cele hibridele plug-in cu 107,8%. În același timp, hibridele fără încărcare externă au scăzut cu 9,2%, la 2.023 de unități.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri