Unde s-ar putea muta noul El Dorado al industriei auto

Data actualizării: Data publicării:
masini multe

Cu o Chină obosită şi cu perspectiva unor bariere tarifare spre piaţa americană, industria auto îşi caută noul potenţial. Şi el poate fi Africa. Are un potenţial fantastic care se poate duce la patru milioane de vehicule pe an. Regulile sunt mai simple, piaţa nu este desţelenită. E drum anevoios, dar poate fi extrem de profitabil pe termen lung.

Când grupurile Volkswagen şi General Motors au pătruns pe piaţa chineză în anii '80 şi '90, oficialii din spatele acestor decizii au fost consideraţi nebuni. Intrau în ţara bicicletelor, acolo unde rata de pătrundere a maşinilor raportat la populaţie era mai mică chiar şi decât cea din Africa. Acum, vânzările cumulate ale celor două companii pe piaţa chineză sunt de peste 3 milioane şi jumătate de vehicule. Curajul a fost răsplătit.

Recompense la fel de mari promite şi Africa actuală. Deocamdată continentul este un mare cimitir de maşini. Se fac importuri uriaşe de maşini rulate din Japonia sau Orientul Mijlociu şi acesta este marele obstacol în calea industriei automotive în Africa.

„E foarte uşor pentru noi să aducem maşini din alte uzine, să le importăm pentru diverse pieţe africane, dar dacă vrem să creăm o industrie sustenabilă, e esenţial să coagulăm o formă de industrializare locală”, spune Mike Whitfield, director Nissan Africa.

Dezavantaje și... avantaje

Planurile trebuie găsite în aşa fel încât să fie creat un ecosistem care să genereze bunăstare. Veniturile sunt mici în Africa, ceea ce îngustează piaţa pentru maşini noi. Infrastructura este precară şi ca efect, uzura asupra unei maşini noi este accentuată, ceea ce face o astfel de investiţie neviabilă. Sistemele de finanţare sunt limitate.

Este nevoie de un program investiţional, public şi privat, care de fapt să ridice nivelul de trai, astfel încât oamenii să se îndrepte spre maşini noi şi să şi le permită.

Marii constructori au format o asociaţie, în urmă cu patru ani, care acum începe să-şi arate roadele. În ţări precum, Nigeria, Kenya sau Ghana, constructorii care fac uzine sunt exceptaţi de la plata taxelor timp de zece ani şi scutiţi de taxe vamale la importurile de tehonlogie şi subansamble.

În acelaşi timp, companiile fac lobby pe lângă guverne să restricţioneze importurile de maşini rulate.

„Am început să analizăm pieţele şi să ne uităm la modalităţi de deschidere pentru că acum nu funcţionează aşa cum trebuie din cauza importurilor de maşini rulate. E un adevărat cimitir”, spune Thomas Schaefer, director Volkswagen Africa.

Africa subsahariană are un potenţial mare, de peste 3 milioane de unităţi, de la vânzări actuale de 420 de mii de unităţi. Regulile de mediu nu sunt la fel de stricte ca în pieţe dezvoltate şi atunci investiţiile constructorilor sunt mai puţin costisitoare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...