Copilotul virtual. Tot mai multe aplicații ce pot fi instalate pe telefonul mobil ajută șoferii în trafic

Data publicării:
aplicatie trafic

Poliției raportată în față!”, avertizează aplicația. E probabil vocea cea mai cunoscută pentru mulţi şoferi care folosesc aceste aplicaţii pe telefon sau pe tabletă. Softul nu numai că te ajută să economiseşti timp, să mergi pe ruta cea mai scurtă şi să eviţi ambuteiajele.

Sistemul de localizare al tabletei sau al telefonului trebuie să fie tot timpul activat. Chiar dacă nu navighezi, poţi să lărgeşti harta şi să vezi ce se întâmplă pe lângă tine. Pe ecran se văd alţi utilizatori şi multe simboluri. Ştii dinainte unde se lucrează, ce străzi sunt închise sau dacă există gropi pe drum. Grupul de trei maşini colorate simbolizează un ambuteiaj, dar figura cea mai comună estea cea a mustăciosului cu şapcă albastră. Acolo sigur se află un echipaj de poliţie.

Dacă ai conexiune la internet, te bazezi pe suportul comunităţii. alţi şoferi care transmit în timp real ceea ce văd pe stradă. În felul ăsta ştii cu cel puţin jumătate de kilometru înainte unde se ascunde un radar, dacă există lucrări pe drum sau dacă s-a produs vreun accident”, transmite corespondentul Digi24 Bogdan Ocnaru.

comisar-şef George Grigore: În toate aceste zile de sărbătoare poliţia va acţiona cu 430 de radare şi nu toate pot fi observate de conducătorii auto ca să le implementeze în anumite aplicaţii. Important este ca fiecare șofer să aibă un instinct de conservare şi să respecte limitele de viteză.

Sute de milioane de şoferi din toată lumea folosesc astfel de aplicaţii. Waze şi Google Maps au nevoie permanentă să fie conectate la internet. Sigyc şi iGO funcţionează ca un GPS obişnuit, fără să fie online. Aceste aplicaţii nu semnalează, însă, radarele mobile şi nici traficul aglomerat. Le arată şoferilor doar detectoarele fixe de viteză şi camerele care pot să citescă vigneta.

Aceste aplicaţii au fost lansate în urmă cu aproape cinci ani şi au stârnit controverse în toată lumea. Problema a devenit serioasă în America. Poliţiştii au cerut ca opţiunea care arată unde se află echipajele să fie exclusă. Susţin că este periculoasă. Un individ este suspecat că în urmă cu un an a ucis un agent după ce ar fi aflat unde se află cu ajutorul aplicaţiei virtuale.

Charlie Beck, şeful poliţiei L.A.: Trebuie ca tot timpul să cântărim. E atât de valoroasă informaţia pe care le-o dăm încât să merite riscul?!

John Thompson, reprezentantul asociaţiei şerifilor americani: Vrem ca fiecărui infractor să-i fie cât mai greu să comită o infracţiune şi este în interesul nostru să facem orice ca să-i încetinim sau să-i oprim.

Potrivit specialiştilor, indicatoarele rutiere ar putea să devină istorie atunci când aplicaţiile îi vor atenţiona pe şoferi unde trebuie să acorde prioritate pietonilor sau unde trebuie să oprească înainte de intersecţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri