Cum puteți plăti cu 50% mai puțin la RCA

Data actualizării: Data publicării:
masini

Cei care au comportament adecvat în trafic vor primi un bonus la RCA de 50%, iar persoanele care au un comportament inadecvat vor plăti până la 180%, a declarat vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, scrie Agerpres.

„Nu sunt modificări semnificative față de proiectul publicat pe site. Numai în ceea ce privește bonus malus am discutat cu toți cei implicați și am convenit ca cel care este asigurat și are un comportament adecvat în trafic trebuie să fie bonusat, trebuie să primească un discount semnificativ. Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. Astăzi, cei care au un comportament adecvat în trafic primesc un discount de 50% la clasa de bonus 8. În ceea ce privește categoria persoanelor care sunt malusate, care au un comportament inadecvat în trafic, care fac accidente, care ne împing către zona de creștere a tarifelor și de rezolvare a acestor probleme pe care le constatăm că există, vor fi malusați până la 180%. Era 200%, dar 180% a rezultat în urma dezbaterilor cu asociații de protecția a consumatorului, transportatori, service-uri”, a spus Constantinescu, într-una din pauzele dezbaterii din Parlament pe proiectul de normă RCA.

Potrivit acestuia, clienții cu risc ridicat vor fi orientați către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Români (BAAR) în momentul în care primesc 3 oferte peste tariful de referință plus factorul n.

„Atunci BAAR, într-un termen prestabilit de normă, va oferta acești clienți și îi va repartiza către asigurători în funcție de cota de piață pe care o au aceștia la o dată de referință. Se protejează inclusiv clienții cu risc ridicat. Nu putem lăsa prețurile să crească în mod necontrolat. Clienții cu risc ridicat vor fi cei care au făcut cele mai multe accidente, frecvența daunei este foarte ridicată, care în mod evident nu respectă regulile în trafic. Un proiect al nostru pe termen mediu și lung este de a interconecta bazele de date ale pieței asigurărilor cu cea a poliției și a merge pe individualizarea riscului", a mai arătat oficialul ASF.

El a mai arătat cu ASF va face tot ce se poate pentru ca asiguratul să aibă un plus de respect.

„Decontarea directă, tariful de referință, factorul n, clientul cu risc ridicat, toate aceste chestiuni înseamnă un plus de perfecție și de stabilitate a acestei piețe în care singurul obligat să încheie această asigurare este asiguratul. Pe această piață nu este obligat să lucreze nimeni”, a precizat Constantinescu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri