Sari la conținut

Demisie la nivel înalt în urma scandalului manipulării testelor de consum

Demisia sa, care va deveni efectivă din 24 iunie, se datorează „serioaselor probleme cauzate clienților și acționarilor companiei”, a menționat Aikawa într-un comunicat de presă. 

El a luat această decizie după finalizarea achiziției a 34% din Mitsubishi Motors de către compania niponă Nissan Motor, ceea ce constituie „o ieșire” din problemele cu care se confruntă producătorul auto din cauza scandalului iscat de falsificarea datelor, după cum a explicat într-o conferință de presă. 

De asemenea, Aikawa a precizat că manipularea „nu a fost ordonată de la vârful companiei”, după ce prima fază a investigației interne îi menționase pe unii dintre ingineri drept responsabili pentru falsificare, din cauza presiunii pentru atingerea anumitor obiective fixate de conducere. 

Compania nu a precizat cine îl va înlocui pe Aikawa și a subliniat că succesorul acestuia va fi anunțat în iunie, în timp ce presa niponă vehiculează numele lui Osamu Masuko, actual director adjunct. 

Schimbarea conducerii companiei vine la o săptămână după ce Nissan Motor a anunțat că va achiziționa 34% din acțiunile Mitsubishi, pentru a deveni acționar majoritar și a reînvia prestigiul mărcii după scandal. 

În aprilie, Mitsubishi a recunoscut că a manipulat datele privind consumul de combustibile la cel puțin 625.000 de autoturisme vândute în Japonia. 

Mitsubishi Motors va avea pe 24 iunie Adunarea Generală a Acționarilor și este prevăzut ca, după această reuniune, Nissan să numească pe unul dintre directorii săi în fruntea Departamentului de Dezvoltare.