DIESELGATE. Grupul Volkswagen ar putea rechema în service 11 milioane de mașini

Data publicării:
uzina volkswagen wolfsburg - GettyImages - 29 sept 15

Fabricantul de automobile Seat, din Spania, parte a concernului Volkswagen, recunoaştere că a vândut nu mai puţin de 700.000 autoturisme dotate cu motoare diesel, dar şi cu softul fraudulos. Anunţul a venit la doar o oră după ce Volkswagen Spania a suspendat de la vânzare 3.320 de autoturisme diesel din toate mărcile constructorului german, fie că este vorba despre Audi, Seat, Skoda.

Ministrul industriilor din guvernul de la Madrid a declarat că studiază acum modalitatea prin care compania Seat va trebui să restituie la bugetul de stat bonificația financiară pe care a primit-o pentru fiecare autoturism vândut, bonificație ce era oferită pentru că motoarele ar fi respectat norma euro 5, lucru dovedit a fi acum un fals grosolan.

Spania devine astfel a patra ţară care opreşte de la vânzare noi modele dotate cu acest soft, după Statele Unite, Canada şi Elveţia. În ceea ce priveşte maşinile vândute deja, noul director al concernului, Matthias Muller, a declarat la o întâlnire cu directorii executivi că Volkswagen va cere clienţilor, în următoarele câteva zile, să vină la reprezentanţele grupului pentru remedierea prolemei care a generat scandalul. Este o primă măsură concretă anunţată de reprezentanţii concernului aflat sub o presiune imensă de la izbucnirea scandalului.

Filialele Volkswangen din toată lumea se tem pentru viitorul mărcilor pe care le produc. Mihaly Varga, ministrul ungar al Economiei, a declarat că „multe lucruri nu sunt încă clare în acest scandal, nu știm care vor fi efectele globale, în ce măsură va afecta grupul Volkswagen, dacă va fi nevoită să desființeze locuri de muncă, cum vor evolua vânzările.”

Pe de altă parte, în oraşul Wolfsburg, în care este sediul gigantului auto, primăria a îngheţat bugetul local şi a suspendat investiţiile şi angajările, în contextul în care jumătate din cei 122 de mii de locuitori lucrează pentru Volkswagen.

Fiindcă este de aşteptat ca cifra de afaceri a companiei să scadă considerabil, autorităţile se tem că şi încasările la buget vor fi mai mici. Prin urmare, au amânat până în decembrie discuţiile despre bugetul de anul viitor. Wolfsburg este unul dintre cele mai înstărite oraşe germane, cu un buget de 430 de milioane de euro. Volkswagen finanțează mare parte din activitățile de aici, de la echipa de fotbal de primă ligă, până la diferite evenimente culturale și sportive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri