Fiat vrea să își mute sediul în Statele Unite. Mutarea Fiat ar fi o lovitură pentru Italia

Data publicării:
fiat

Europa a devenit tot mai puţin importantă pentru grupul italian odată cu preluarea producătorului american Chrysler. Industria auto europeană este în declin, aşa că Fiat caută să fie în centrul unei pieţe în plin boom, aşa cum este cea americană. 

Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, analizează mutarea în Statele Unite a sediului din Torino. Chrysler, producător preluat de italieni, a avansat propunerea mai demult, însă când boss-ul Fiat se gândește la această variantă, treaba devine serioasă.

Fiat nu ar face altceva decât să se ducă după bani. În Europa, grupul italian a avut o pierdere de 700 de milioane de euro. În schimb, grupul, prin Chrysler, a mers bine în America și este sursa principală de profit operațional pentru Fiat.

Conducerea Fiat nu a luat încă o decizie privind mutarea în Statele Unite ale Americii, dar semnalele de migrare sunt tot mai clare. Marchionne vrea să ducă Fiat pe bursa de la New York, cea mai mare din lume. În plus, Fiat are în plan reducerea personalului din Italia, acolo unde lucrează 30 la sută din totalul angajaților. Deja a închis o fabrică în Sicilia și altă uzină italiană s-ar putea să aibă aceeași soartă. Grupul italian are în total 158 de fabrici, iar în Europa produce în Italia, Franța, Ungaria, Turcia și Serbia.

Mutarea sediului Fiat în America ar însemna costuri mai reduse, acces la piețele de capital și la finanțare mai ieftină. Iar pentru Detroit, venirea Fiat ar fi o mană cerească. Orașul american este acum o ruină postindustrială, părăsit de companiile care i-au adus renume. Supranumit Motor City pentru că este casa celor mai mari producători auto americani, Detroit este în prag de faliment. Se află sub administrare specială și are de plătit datorii de 15 miliarde de dolari. De Detroit se ocupă chiar fostul administrator al Chrysler, cel care a reușit să salveze marca auto de la colaps.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri