Sari la conținut

FOTO | Nou în segmentul SUV-urilor compacte: Skoda Karoq

Skoda a anunțat lansarea unui nou SUV - Karoq. Acesta înlocuiește modelul Yeti și se încadrează în segmentul compact, bazat pe aceeași platformă ca și Volkswagen Tiguan și Seat Ateca.

7

Skoda Karoq este un SUV compact absolut nou, oferă spaţiu excepţional la interior şi în portbagaj, noi sisteme de asistenţă, faruri full-LED şi, pentru prima dată la o Skoda, un panou de instrumente digital.

Sunt disponibile cinci variante de motor, cu puteri între 85 kW (115 CP) şi 140 kW (190 CP), dintre care patru sunt noi. Dotări precum sistemul VarioFlex pentru scaunele din spate şi pedala virtuală pentru deschiderea portbagajului fără a fi necesară atingerea hayonului fac parte dintre ideile inteligente implementate pentru noul SUV compact al mărcii.

SUV-ul compact are o lungime de 4.382 mm, lăţimea de 1.841 mm şi înălţimea de 1.605 mm. Ampatamentul de 2.638 milimetri (versiunea cu tracţiune integrală: 2.630 mm) aşează maşina confortabil pe şosea. Dimensiunile mărite avantajează pasagerii. Spaţiul la picioare este de 68 de milimetri.

Portbagajului are capacitatea de 521 litri, cu scaunele din spate în poziţie normală. Cu scaunele din spate rabatate, capacitatea de încărcare creşte la 1.630 litri. În combinaţie cu scaunele spate VarioFlex opţionale, spaţiul portbagajului devine variabil şi poate oferi între 479 şi 588 litri. Scaunele pot fi de asemenea scoase complet, SUV-ul devenind astfel un van cu capacitatea maximă de încărcare de 1.810 litri.

Noile servicii online mobile Skoda Connect sunt compatibile LTE şi sunt împărţite pe două categorii: serviciile Infotainment online sunt utilizate pentru informare şi navigaţie, iar serviciile Care Connect sunt folosite pentru asistenţă în caz de avarii sau urgenţe. Butonul Emergency Call, care va fi introdus ca standard în Europa începând cu anul 2018, este acum disponibil ca serviciu Care Connect. Servicii online adiţionale pot fi accesate prin intermediul aplicaţiei Skoda Connect. Acestea pot fi utilizate pentru a verifica maşina de la distanţă, precum şi pentru a configura şi a găsi maşina de la distanţă, prin intermediul unui smartphone.

Interconectarea inteligentă a maşinii cu smartphone-ul a atins un nou nivel la Skoda Karoq. Platforma SmartLink+, compatibilă Apple CarPlay, Android Auto şi MirrorLinkTM, este disponibilă ca dotare opţională pentru sistemul de infotainment de bază numit Swing. SmartLink+ este o dotare standard pentru sistemele de infotainment superioare. Phone Box cu încărcare inductivă conectează smartphone-ul la antena de pe plafon şi îl reîncarcă fără fir.

Skoda Karoq oferă o gamă complexă de sisteme de asistenţă a şoferului. Noile sisteme pentru confort includ asistentul pentru parcare, Lane Assist şi asistentul pentru blocajele din trafic. Blind Spot Detect, Front Assist cu funcţia predictivă de monitorizare a pietonilor şi Emergency Assistant au rolul de a spori siguranţa. SUV-ul poate tracta remorci cu masa de până la 2 tone. Noul asistent pentru remorcă ajută la deplasarea cu viteză mică în marşarier şi la manevrele strânse.

Pentru Karoq sunt disponibile şi alte sisteme de asistenţă care permit menţinerea maşinii la distanţă sigură faţă de vehiculul din faţă, care ajută şoferul să schimbe sau să păstreze banda de rulare sau care ajută la observarea indicatoarelor importante de circulaţie şi asistă manevrele de parcare.

Modelul dispune de tehnologii de ultimă oră şi pentru motoare. Sunt oferite 5 versiuni de motor: 2 pe benzină şi 3 diesel. 2 motoare pe benzină şi 2 motoare diesel sunt noi în gamă. Cilindreea se încadrează între 1,0, 1,5, 1,6 şi 2,0 litri, iar puterea între 85 kW (115 CP) şi 140 kW (190 CP). Toate propulsoarele sunt unităţi turbo cu injecție directă şi dispun de tehnologia start-stop şi de funcţia de recuperare a energiei de frânare. Sunt extrem de economice şi îndeplinesc cerinţele normei de poluare Euro 6. Cu excepţia celor mai puternice motoare diesel, toate propulsoarele pot fi comandate cu transmisia manuală cu 6 trepte sau cu transmisia automată DSG cu 7 trepte. Motorul 2,0 TDI de 140 kW (190 CP) este oferit în echiparea standard cu tracţiune 4x4 şi cu transmisia DSG cu 7 trepte. Motorul 1,5 TSI dispune de funcţia specială de dezactivare a cilindrilor.

Premiera mondială a noului SUV compact va avea loc în 18 mai la Stockholm. Lansarea pe piaţă va începe în a doua jumătate a anului 2017.