Gropometrul, aplicația care ferește șoferii de gropi

Data publicării:
app-preview2

„Avem o gropohartă. Pe ea sunt marcate gropile cu roşu. De exemplu, putem să ne uităm în Bucureşti. Aici sunt foarte multe gropi”, explică unul dintre tineri.

Şi nu numai. La nivelul întregii tări, aplicaţia arată că avem peste 60.000 de gropi. Lansat de doar câteva zile, programul poate fi descărcat gratuit pe orice telefon inteligent. Ideea dezvoltării acestei aplicaţii îi aparţine lui Alin, un programator de nici 30 de ani care şi-a distrus suspensia maşinii după ce a intrat cu maşina într-o groapă.

„Ideea a venit acum trei ani de zile şi luna asta am spus că ar fi OK să o implemetăm. Am lucrat șase oameni la ea și a durat în jur de o lună”, spune Alin Chican, programator.

Aplicaţia foloseşte accelerometrul, un senzor, pe care majoritatea telefoanelor inteligente îl au. Acesta detectează mişcările bruşte, iar informaţiile despre prezenţa gropilor pe şosele sunt transmise către o bază de date. De aici ele sunt înregistrate pe hartă. Deşii unii dintre şoferi sunt sceptici, numărul utilizatorilor aplicaţiei a ajuns deja la 4.000.

„Mi se pare o ideea bună insă nu ştiu dacă ne ajută foarte mult fiindcă, teoretic, ar trebui să fim atenţi la condus”, susține un șofer.

„Nu este utilă. Mai bine ar fi să reparăm gropile. Cel mai bine ar fi să le reparăm”, consideră un altul.

În ciuda reticenţelor unora dintre şoferi, creatorii acestei aplicaţii vor să continue dezvoltarea ei.

„Dorim să oferim informaţii relevante astfel încât să știi tu ca şi conducător auto care e starea suspensiei tale. Un pronostic când gropile din asfalt ți-ar afecta suspensia ca să o schimbi”, spune Tudor Cobălaş, programator.

Iar aceste informaţii ar putea fi foarte utile, mai ales că reparaţile străzilor mai au de aştetat. Mai ales în capitală, unde Primăria Generală nu a aprobat încă bugetul pe 2013. Doar în 2012 s-au cheltuit 80 de milioane de euro pentru întreținerea străzilor. Valoarea totală a contractelor încheiate pe patru ani se ridică la aproximativ 350 de milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri