Sari la conținut

Guvernul francez declară război motoarelor diesel

În Franţa, de câteva decenii statul acordă facilităţi companiilor care folosesc vehicule alimentate cu motorină. Mai exact, decontează 80% din taxele pe combustibil pentru autoturismele folosite la transportul de persoane şi integral pentru maşinile utilitare. În plus, preţul motorinei este cu cel puţin 20 de eurocenţi mai mic decât cel al benzinei.

Autorităţile franceze au în plan ca în următorii cinci ani să aducă preţul motorinei la acelaşi nivel cu cel al benzinei. 80% din piaţa auto din Hexagon este ocupată în acest moment de motorină, iar 55% din maşinile noi cumpărate din acest moment folosesc acest tip de combustibil.

Oficiali de la Paris vorbesc şi despre o reducere a facilităţilor acordate firmelor.

Șoferii francezi sunt de părere că scumpirea se va resimți în buzunarele lor:

„E o taxă suplimentară, foarte simplu. Folosim scuza poluării. Nu cred că firmele vor simţi această creştere, dar în portofelele oamenilor de rând, da, e evident.”

„Da, am luat o maşină diesel pentru că preţul motorinei era mai scăzut. Acum vom fi penalizaţi cei pe diesel, vom fi nevoiţi să plătim mai mult.”

„Ne gândim să schimbăm maşina pe benzină. Toţi suntem în acelaşi punct. Nu vrem să umblăm prea mult la portofel. Avem nevoie de transport pentru a ajunge la muncă, dar suntem mereu obligaţi să plătim. Nu e normal.”

Creşterea preţului motorinei şi reducerea facilităţilor este doar o primă fază a proiectului anunţată de guvernanţi. Faza a doua ar urma să fie un ajutor de 10.000 de euro pentru cei care îşi schimbă maşina diesel cu una electrică.