Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise

Data publicării:
volan dreapta shutterstock_651306178
Foto: Shutterstock

Maşinile care au volanul pe partea dreaptă ar trebui interzise în România. Este propunerea unui deputat PSD care consideră că vehiculele sunt periculoase în trafic, pentru că nu le oferă şoferilor o bună vizibilitate. Pe stradă, mulţi cred că pericolul vine de la cel care conduce, nu de la maşină.

Aleşii vor să scape de maşinile cu volanul pe dreapta care circulă pe şoselele noastre, dar părerile şoferilor sunt împărţite.

Gabriel Petrea, deputat PSD, invocă două motive pentru această măsură: mai multe mesaje primite de la cetăţeni şi faptul că maşinile cu volanul pe partea dreapta reprezintă un adevărat pericol în trafic.

„Este o propunere foarte bună, deoarece nu te poți asigura în depășiri, iar vizibilitatea este foarte redusă în orice situație”, spune un tânăr.

„Ar fi o idee bună. Sunt obișnuiți pe un alt stil de condus și alte reguli de prioritate”, consideră un alt șofer.

Un al treilea este însă de altă părere: „E o aberație. Din punctul meu de vedere, mașinile sunt OK. E vorba de puțin mai multă atenție din partea conducătorilor și atâta tot”.

Specialiştii sunt de acord că maşinile pot fi foarte periculoase.

„Partea stângă, tot ce înseamnă partea stângă a lui (a șoferului – n.r.) nu este dezvoltată ca și reflex, reacție, schimbul de treaptă de viteză, acționarea frânei de mână, partea de semnalizări, tot ceea ce înseamnă joystickurile din spatele volanului, cel de semnale, cel de lumini”, explică Sorin Ene, pilot profesionist.
După eliminarea taxei auto în 2017 tot mai mulţi români şi-au cumpărat maşini cu volan pe dreapta. Dacă în 2016 au fost înmatriculate puţin peste 6.000 de maşini, anul trecut peste 25.000 de astfel de vehicule şi-au făcut loc în traficul de la noi din ţară. Asta deoarece maşinile care au volanul pe partea dreaptă sunt mult mai ieftine.

Am comparat acelaşi model de maşină, din acelaşi an şi cu un număr de kilometri asemănător. Modelul cu volanul pe stânga costă aproape dublu:

Preţ maşină volan dreapta: 4.700 euro

Preţ maşină volan stânga: 7.800 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri