Mercedesul lui Nicolae Ceauşescu a fost vândut cu 49.450 euro, la Stuttgart, în beneficiul unei fundaţii româneşti

Data publicării:
mercedes ceausescu

 

Nicolae Ceauşescu era deja în fruntea statului român de câţiva ani, când şi-a achiziţionat acest Mercedes-Benz 350 SL, în 1973. ”Poporul român a îndurat un deceniu de austeritate dureroasă, pentru ca dictatorul să plătească datoria externă a României, cauzată, de altfel, de împrumuturile sale nesăbuite din anii 1970, care, fără dubiu, au fost folosite, printre altele, şi la achiziţionarea acestui Mercedes”, se arată în prezentarea casei de licitaţii Bonhams, scrie News.ro.

Prezentarea maşinii, pe care o face casa de licitaţii, vorbeşte amplu despre regimul dictatorial de la Bucureşti, de dinainte de 1989, regim care a împovărat populaţia, forţată să ducă adevărate lupte cotidiene pentru supravieţuire: ”A făcut asta exportând imens din producţia agricolă şi idustrială a ţării, prin impunerea de privaţiuni în ţară, ceea ce a făcut ca viaţa în România să fie o luptă pentru supravieţuire. Mâncarea a fost raţionalizată, în vreme ce întreruperile de gaz şi electricitate au devenit locuri comune”.

În 1999, guvernul român a scos la licitaţie averea dictatorului Nicolae Ceauşescu, iar printre obiectele vândute a fost şi acest Mercedes-Benz, care, la acea vreme, parcursese doar 4.038 kilometri. Maşina a fost recondiţionată cu piese furnizate de Mercedes-Benz România. Până în 2007, a atins 17.500 kilometri la bord, iar de atunci nu a mai fost condusă.

Vehiculul păstrează elemente din sistemul de siguranţă instalat de vestita poliţie politică a regimului comunist de la Bucureşti, Securitatea.

Suma licitată va fi donată Fundaţiei "Bunul Samaritean" din România, care sprijină peste 60 de copii orfani, cu nevoi speciale.

MercIonel Melinte, vicepreşedintele Fundaţiei "Bunul Samaritean" din Nicoreşti, judeţul Galaţi, care se ocupă de persoane cu dizabilităţi, a declarat, pentru News.ro, că fundaţia funcţionează din 2003.

"Avem noroc că cineva vrea să ne dea o sumă de bani de la o licitaţie care se va organiza, în luna martie, în Germania, unde va fi scoasă la licitaţie o maşină Mercedes, aşa am înţeles, care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Ei vor să facă o ironie, pentru că Ceauşescu nu se ocupa de persoanele cu dizabilităţi şi banii vor ajunge în România, la noi la fundaţie. Noi suntem foarte bucuroşi şi ne-am bucura dacă o persoană din România se va duce în Germania şi va cumpăra acel Mercedes", a spus Melinte.

El a afirmat că maşina respectivă are certificat din care reiese că i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, proprietarul fiind un bărbat din Irlanda, Conor Hughes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri