Nissan își închide fabrica din Spania cu un cost uriaș. Autoritățile spun că ar fi mult mai ieftin s-o păstreze

Data actualizării: Data publicării:
nissan qashqai

Nissan Motor a decis să închidă fabrica sa din Barcelona, ceea ce va duce la pierderea a aproximativ 2.800 de locuri de muncă, a anunţat joi Guvernul Spaniei, informează Agerpres, care citează Reuters.

Decizia face parte din noul plan de restructurare pe plan global al producătorului auto nipon.

Nissan a luat această decizie în pofida propunerilor autorităţilor locale de a păstra uzina în funcţiune. Închiderea va costa Nissan un miliard de euro (1,10 miliarde de dolari), a precizat Executivul spaniol, solicitând companiei să analizeze şi alte opţiuni.

Industria auto este responsabilă pentru aproximativ 10% din PIB-ul Spaniei, conform datelor guvernamentale.

Şi Raul Blanco, secretar de stat pentru industrie în Guvernul Spaniei, aprecia luni că pentru Nissan ar fi mai ieftin să investească în fabrica sa din Barcelona decât să o închidă.

"Este mult mai ieftin să investeşti decât să pleci", a afirmat oficialul spaniol, adăugând că asta ar costa compania peste un miliard de euro, pentru a rezolva problemele contractuale şi cele cu forţa de muncă. Fabrica are nevoie de "investiţii care au fost întârziate, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro", susţine oficialul.

În acest moment, singurele fabrici Nissan din Europa sunt cele din Spania şi Marea Britanie.

Şi partenerul de alianţă Renault are unităţi de producţie în Spania, la Palencia, Valladolid şi Sevilla.

Spania este a patra mare piaţă auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, Franţei şi Italiei.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.), are 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri