Sari la conținut

O aplicație inventată de informaticieni din România, folosită de transportatori din 15 țări din Europa

„Dispozitivul se află undeva în bordul mașinii, este legat la contactul autovehiculului”, spune un șofer.

Cu ajutorul dispozitivului, patronii urmăresc pas cu pas, dintr-un centru de comandă din România, traseul şoferilor şi află imediat dacă apar probleme pe parcurs.

„Și vedem pe unde o circulat mașina. O fost de la Timișoara până la Bazoșul Vechi, s-a dus până la Arad, Cenad”, arată un șofer.

Dar, inovaţia care le-a adus succesul internaţional IT-iştilor din Timişoara este o funcţie suplimentară a sistemului care permite plata automată a taxelor de drum.

Gyozo Toth, coordonator transporturi: Pur și simplu conduce, traversează țara se plătește automat numai trebuie să se oprească.

Momentan, cu ajutorul dispozitivului se pot achita taxele de drum din Ungaria, dar funcţia va fi extinsă pentru toată Europa.

Călin Crișan, inginer: Un dispozitiv care a fost premiat la un congress internațional la Tokyo care în principiu se instalează pe mașinile clienților.

Aplicaţia a fost atât de apreciată de transportatorii din Europa, încât firma din Timişoara a vândut dispozitive în 15 ţări. Cele mai multe contracte le au cu firme din Italia.

Călin Crișan, inginer IT: Avem clienți care mențin pacea în țări cu zone de conflict, clienți care se ocupă de explozibilul care ajută la construirea autostrăzilor.

Compania are contracte cu peste 400 de firme din peninsulă, o cifră de afaceri de 2 milioane de euro şi foarte multi angajaţi italieni.

Marcello Palazzolo, angajat din Palermo: Sincer, experiența a fost mult mai interesantă și mai benefică decât mă așteptam. Claudiu (n.red. managerul firmei) este foarte matur. Pot să îl compar într-un fel cu Steve Jobs.

Capacităţile sistemului inventat de IT-iștii din Timişoara au fost testate cu succes şi de o echipă de exploratori în cadrul unei expediţii din Siberia, la minus 70 de grade. Aventurile lor pot fi urmărite în curând pe DigiWorld.