Sari la conținut

Peste unu din trei vehicule verificate, nesigure rutier

Aproape 5%, respectiv 1.758 unități, dintre vehiculele verificate tehnic în trafic la nivel național în primele 6 luni ale acestui an prezentau pericol iminent de accidente. Un procentaj de 37% nu respectă normele de siguranță rutieră.

Cargiant Offers Deals On Thousands Of Second Hand Cars

Foto: Oli Scarff/Getty Images

Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete, potrivit Registrului Auto Român, instituție care a făcut controlul menționat. Registrul Auto Român a verificat în trafic în anul 2017 nu mai puțin de 35.468 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică.

Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37.21%. În urma testărilor realizate, la 9% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat neconformități legate de poluare. Din totalul vehiculelor verificate, 2,78% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

În București în urma controalelor mixte desfășurate de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2017 au fost aplicate 1.120 sancțiuni, au fost reținute 17 permise de conducere și 875 de certificate de înmatriculare.

RAR susține că aceste controale, desfășurate în trafic, nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.