Sari la conținut

Povestea mașinii preferate a Regelui Mihai

Foto: silviacolfescu.blogspot.ro

Automobilul Jaguar a fost comandat special pentru Regele Mihai în 1937. Maşina a fost vândută pentru prima oară şapte ani mai târziu. De atunci, şi-a schimbat de mai multe ori proprietarul, până în 1973, când a fost cumpărată de Radu Portocală, diplomat şi anticomunist convins.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului: Radu Portocală a avut o contribuţie decisivă pentru că a reuşit să o scoată din România comunistă şi cu mari eforturi a putut s-o restaureze, să-i redea splendoarea de odinioară şi acest lucru l-a impresionat extrem chiar pe regele Mihai.

Maiestatea Sa şi-a revăzut maşina preferată la doi ani după Revoluţie. Automobilul, despre care experţii spun că a marcat începutul unei noi ere în istoria firmei Jaguar, se află în acest moment în Olanda. A ajuns să valoreze 1 milion de dolari. Întreaga poveste e cuprinsă în volumul „Istoria întortocheată a Jaguarului albastru”, scrisă chiar de Radu Portocală.

Silvia Colfescu, director de editură: Această carte ne restituie istoria unui obiect frumos şi ne-am dori foarte mult ca acest obiect să mai apară şi pe la noi prin ţară.

Volumul poate fi cumpărat din librării la preţul de 35 de lei.