Producția Ford Craiova în 2013 a scăzut cu aproape 15.000 de mașini față de estimările de la privatizare

Data publicării:
ford fabrica RESIZE 1-AFP Mediafax Foto-Bill Pugliano

În a doua jumătate a anului trecut, Ford Craiova a vândut doar 29.000 de modele B-Max. În primele şase luni, încasările au mers ceva mai bine. Totalul de 67.300 de autoturisme vândute în tot anul este însă foarte departe de ţintele de vânzări pe care producătorul american şi le-a asumat la privatizarea fabricii craiovene. La momentul respectiv, în 2007, Ford promitea ca în 2011 să ajungă la o producţie anuală de 250.000 de unităţi, ca mai apoi, în 2012, să crească la 300.000.

„Ford a investit în Craiova un miliard de dolari, o investiţie semnificativă. Producţia de Ford este foarte, foarte importantă pentru firma Ford din Europa şi din America. Deci, pentru noi, România este o investiţie strategică”, a spus Zoltan Brassai, directorul Ford România.

La începutul lui 2011, în plină criză, conducerea Ford încă susținea că va ajunge, în 2013, să aibă o capacitate de producție pentru 350.000 de mașini pe an. De atunci și până de curând, piața auto a tot scăzut, iar Ford Craiova și-a ajustat producția la cererea slabă.

Abia pe finalul anul trecut piața auto europeană a început să dea semne de recuperare. S-au vândut circa 900.000 de mașini în decembrie, dar avansul este pus și pe seama promoțiilor făcute de producători.

Pe tot parcursul anului s-au vândut aproape 12 milioane de mașini în Europa. Revenirea pieței auto nu se va vedea prea curând în bilanțurile producătorilor auto. În cei șase ani de declin continuu, producătorii auto s-au orientat spre America și China ca să compenseze scăderile de pe piața europeană.

Însă, producția Ford de la Craiova este destinată pieței europene și din această cauză trebuie să se adapteze la cerere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri