Sisteme de realitate virtuală create în România

Data actualizării: Data publicării:
renault

Industria auto de la noi se mişcă încet-încet către înalta tehnologie. Renault apelează la fondurile europene pentru a dezvolta în România sisteme de realitate virtuală.

Potrivit Agerpres, proiectul celor de la Renault primeşte finanţare de la Bruxelles de 4,6 milioane de lei. La sumă se adaugă alte 5 milioane şi jumătate, contribuţia Renault şi mai puţin de un milion, a statului român.

În cadrul Acțiunii 1.1.1 Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare din cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) au fost contractate 14 proiecte de circa 35,2 milioane euro pentru crearea și dotarea de noi centre de cercetare sau modernizarea celor existente și dezvoltarea clusterelor de inovare. Prin acțiunea 1.1.1 se finanțează și faza a doua a proiectului major Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI-NP) în valoare de aproximativ 174,5 milioane euro.

Potrivit acestuia, unul dintre proiecte aparține Medisprof și vizează un laborator de cercetare privind terapia personalizată în oncologie, care presupune fonduri europene de 14,2 milioane lei, o contribuție națională de 2,19 milioane lei, iar contribuția beneficiarului — 6,26 milioane lei.

Un alt proiect este al Renault Technologie Roumanie pentru sisteme de stimulare a realității virtuale și testare componente fizice în Mediu Simulat Virtual — instrument de înaltă tehnologie utilizat în dezvoltarea noilor modele de vehicule. Acesta are alocate fonduri UE de 4,6 milioane lei, o contribuție națională de 828.723 lei și o contribuție a beneficiarului de 5,52 milioane lei.

Programul Operațional Competitivitate are o alocare financiară de 1,58 miliarde euro, din care 1,32 miliarde euro finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) structurat pe 2 axe prioritare.

Compania are deja în România centrul de cercetare şi dezvoltare tehnologică de la Titu, pe care l-a inaugurat în 2010 şi care numără deja câteva sute de angajaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri