Şoferii români care încalcă legea pe şoselele din Europa nu mai scapă de amenzi

Data publicării:
radar

Până acum, şoferii surprinşi de camerele video încălcând legea pe teritoriul altor state UE mai puteau scăpa nesancţionaţi. Însă, odată ce poliţiştii din orice stat comunitar vor avea acces la datele de identitate ale autovehiculelor surprinse în flagrant, proprietarii vor primi acasă amenzile, prin poştă.

Printre amenzile care vor figura în acest sistem informatic comun se numără cele pentru depăşirea vitezei, vorbitul la telefon în timp ce conduceţi, pentru trecerea pe culoarea roşie a semaforului, sau condusul sub influenţa băuturilor alcoolice.

De exemplu, în Franţa, amenda pentru depăşirea vitezei cu peste 60 de kilometri pe oră este de 1.500 de euro, în Ungaria de 1.130, iar în Italia de 573 de euro. Indiferent de venituri sau de ţara de origine, şoferii prinşi în ofsaid vor fi obligaţi să achite valoarea amenzii din statul în care au încălcat legea. Prin sistemul comun de date, poliţiştii vor putea transmite dintr-un stat în altul şi deciziile de suspendare a permiselor auto.

Proiectul rutier prevede şi modificarea termenului de înştiinţare a contravenienţilor, care este în prezent o lună.

O veste bună pentru şoferii români este că amenzile primite prin noul sistem european vor putea fi contestate, în acelaşi fel ca şi sancţiunile dispuse în ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri