Taxa auto din 2012, ilegală. 15.000 de români își pot recupera banii

Data publicării:
5152fbdd95f9cfbc11000047

Verdictul Curţii Europene obligă toate instanţele din România să le dea câştig de cauză celor care cer returnarea banilor plătiţi pentru taxa auto. Până la această decizie, mii de români au dat statul în judecată, însă doar unii au câştigat procesele. Printre cei care şi-au recuperat banii se află şi sibianul Răzvan Cosmin Bârlea, care şi-a cumpărat un Ford Mondeo, la mâna a doua, din Germania.

„Am dat pe ea 1.800 de euro, taxa de poluare a fost de 3.900 de lei. Ulterior am dat statul in judecată şi s-a finalizat cu recuperarea taxei, recuperarea dobânzii pe acea taxă, plus cheltuielile de judecată”, spune bărbatul.

Avocaţii spun că taxa auto a fost tot timpul motiv de dispută între România şi Uniunea Europeană, indiferent de numele taxei sau formula de calcul.

„Nu s-a dorit respectarea dreptului comunitar, ci o metoda de prelevare a unor sume de bani de la cetăţeni. Datorită acestui scop profund inechitabil, comportamentul este sancţionat la nivel unional prin Curtea de Justitiţie a Uniunii Europene”, afirmă avocatul Dragoş Târşia.

La fiecare 5 lei colectaţi din taxa auto, cei care au apelat la instanţele de judecată primesc patru lei drept despăgubiri.

Statul a încasat în primele nouă luni din 2013, atât din taxa auto, cât şi din timbrul de mediu, peste 530 de milioane de lei.

Încasările au fost cu 17% mai mari decât în 2012. Marea surpriză o reprezintă despăgubirile, care au depăşit anul trecut 420 de milioane de lei, adica 80 din totalul încasărilor.

Taxa auto a intrat prima oară în vigoare în ianuarie 2007 şi de atunci a suferit nenumărate schimbări. A purtat diferite nume, în funcţie de viziunea guvernelor. Toate variantele au fost contestate de instituţiile europene. Inclusiv, ultima formulă, timbrul de mediu, introdus în martie 2013, a ajuns în instanţă la Curtea Europeană de Luxemburg, dar procesul este încă pe rol.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri