Tot ce trebuie să știți despre cum funcționează ABS-ul și cum vă poate ajuta să evitați un accident, atunci când situația o cere

Data actualizării: Data publicării:
Roata unei mașini.
Tot ce trebuie să știți despre cum funcționează ABS-ul și cum vă poate ajuta să evitați un accident, atunci când situația o cere. Foto: Profimedia

Sezonul rece vine cu pași repezi, iar specialiștii recomandă să ne amintim regulile de frânare pe timp de iarnă. Mașinile moderne sunt dotate acum cu sisteme de siguranță care ușurează mult această misiune. În cazul frânărilor de urgență, ABS-ul permite roților să nu se blocheze, astfel încât șoferul să poată manevra mașina, pentru a evita un posibil pieton sau un obstacol nedorit. Secretul este să folosim corect acest sistem.

Multe accidente grave din ultimii ani au avut loc din cauza că mașinile implicate fie nu erau dotate cu ABS, fie sistemul nu s-a activat, din cauza manevrării greșite.

Silviu Toma, trainer auto: Când conduceam mașini fără ABS și apăsam pedala de frână cu toată puterea, dacă era prea mare, bloca roțile mașinii. În felul acesta, mașina, indiferent dacă noi voiam să virăm stânga sau dreapta, mergea tot înainte, ca o sanie. O mașină cu ABS are un beneficiu suprem: roțile neblocându-se niciodată, ea este manevrabilă, controlabilă. Poți să faci manevre de evitare, atunci când situația o cere.

Pentru a vedea avantajele ABS-ului, l-am rugat pe trainerul auto Silviu Toma să ne arate concret, în cadrul unui experiment, cum funcționează sistemul.

Silviu Toma: Acum o să simulăm o situație reală din trafic, ca să vedem exact care sunt beneficiile ABS-ului și cum funcționează el. Mașina frânează, se activează ABS-ul, care permite șoferului să facă o manevră de evitare, ca și cum i-ar fi apărut un pieton în față.

Mulți șoferi nu știu să folosească corect frânarea cu ABS, din cauza zgomotelor pe care le scoate automobilul.

George Lăcătuș, jurnalist Digi24: Specialiștii vă recomandă ca, atunci când frânați brusc și auziți un zgomot ciudat și simțiți vibrații în pedala de frână, să nu vă speriați și să nu vă opriți din frânare. E semn că ABS-ul mașinii dumneavoastră funcționează, iar roțile nu se vor bloca.

Recomandările specialiștilor

Majoritatea șoferilor activează ABS-ul în timpul frânării pe gheață sau pe zăpadă.

În cazul frânării bruște, intră ABS-ul, ca să nu se blocheze roata și să nu patinezi.

Pentru a evita accidentele, mai ales pe timpul iernii, specialiștii în condus preventiv recomandă șoferilor să păstreze o distanță mai mare față de mașinile din față și să nu circule cu viteză.

Reporter: George Lăcătuș / Operator: C. Pogonaru

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri