Vânzare mare de acțiuni Volkswagen

Data publicării:
Volkswagen Wrestles With Diesel Emissions Scandal
Foto: Guliver/GettyImages

Fostul preşedinte al Volkswagen Ferdinand Piech vinde majoritatea acţiunilor deţinute la holdingul care controlează grupul VW, reducându-şi legăturile cu producătorul auto german după peste două decenii de conducere necontestată, relatează Reuters.

Volkswagen Wrestles With Diesel Emissions Scandal
Foto: Guliver/GettyImages

Familiile Porsche şi Piech, care conduc VW, au convenit să cumpere o mare parte din participaţia de 14,7% deţinută de Piech la Porsche Automobil Holding, care are în proprietate 52,2% din acţiunile cu drept de vot ale VW, se arată într-un comunicat publicat luni de Porsche SE.

Nu se ştie exact cât vor cumpăra familiile din participaţia lui Piech, iar compania nu a oferit detalii referitoare la preţ.

Participaţia lui Piech la Porsche SE valorează circa 1 miliard de euro, la preţul actual din piaţă.

Retragerea lui Piech din Porsche SE, care va împlini 80 de ani pe 17 aprilie, era aşteptată după ce compania a anunţat luna trecută că acesta discută despre vânzarea acţiunilor.

Vânzarea marchează sfârşitul influenţei uneia dintre ultimele figuri dominante din industria auto, care a avut o relaţie dificilă cu VW după ce a fost schimbat din funcţia de preşedinte al grupului în 2015, la câteva luni de la izbucnirea scandalului manipulării testelor de poluare ale vehiculelor diesel.

Piech a transformat VW dintr-un producător regional de automobile într-un grup global care în timpul mandatului său a cumpărat brandurile Bugatti, Bentley şi Lamborghini şi a integrat diviziile Skoda şi Seat.

Nepot al lui Ferdinand Porsche, fondator al producătorului de automobile de lux care a creat modelul clasic VW Beetle în cadrul unui contract din 1934 cu conducerea nazistă a Germaniei, Piech a condus VW ca director general din 1993, iar ulterior ca preşedinte.

După ce a renunţat la funcţia de preşedinte al grupului în aprilie 2015, după un conflict de putere cu fostul director general Martin Winterkorn, Piech s-a izolat şi nu s-a implicat în apărarea imperiului pe care l-a construit.

Presa a relatat în februarie că Piech a declarat investigatorilor că vărul său şi alţi membri ai board-ului VW au ştiut despre manipularea testelor de poluare mai devreme decât au declarat public, dar VW a negat.

Asta i-ar fi făcut pe unii membri ai clanurilor Porsche şi Piech să dorească excluderea lui Piech din board-ul de supraveghere al Porsche SE, a declarat o sursă din holding.

Porsche SE a anunţat luni că Piech va rămâne în board până la finalizarea vânzării acţiunilor, care necesită acordul autorităţilor de reglementare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri