VIDEO. Cea mai scumpă maşină vândută vreodată la licitaţie

Data publicării:
ferrari 250 gto

Un Ferrari din 1962 a devenit cea mai scumpă maşină vândută vreodată la licitaţie. Automobilul a fost cumpărat cu 48,4 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizată de Casa Sotheby's la Săptămâna Maşinilor din oraşul californian Monterey. Este vorba despre unul dintre cele mai luxoase şi exclusiviste evenimente de gen din lume. Iar preţul este cu 10 milioane de dolari peste precedentul record, deţinut de un Ferrari din aceeaşi generaţie.

Noua maşină de record este un Ferrari 250 GTO din 1962, al treilea din cele 36 de exemplare din această serie produse de firma italiană.

La asta se adaugă un pedigree de curse impresionant: fostă maşină de teste a Ferrari, condusă în celebra cursă siciliană Targa Florio din 1962 de campionul mondial de Formula 1 Phil Hill, câştigătoare a campionatului italian de turisme din acelaşi an, prima la Targa Florio în 1963 şi 1964, cu Gianni Bulgari, fost preşedinte al mărcii omonime, la volan.

Ian Kelleher, director Sotheby's: Aproape toate modele Ferrari sunt frumoase, cu greu găseşti unul care nu este. Dar din motive evidente, GTO este chintesenţa acestei frumuseţi, combinată cu un design cu scop precis.

La cinci decenii după ce a ieşit din fabrica din Maranello, maşina şi-a păstrat motorul şi cutia de viteze originale. Caroseria iniţială a fost înlocuită de uzină cu una mai agresivă în 1964, însă de modificare au beneficiat doar alte şase bolizi. În ultimii 18 ani, maşina a făcut parte din colecţia fostului programator de la Microsoft care a pus bazele Word, Excel şi Powerpoint.

Greg Whitten, fost proprietar: Dacă mergi pe drumuri şerpuite şi oboseşti motorul, nu se simte bine. Dar o dată ce ajungi la turaţia optimă, între 4.000 şi 8.000 de rotaţii pe minut, maşina se trezeşte la viaţă. Deodată se lipeşte de drum şi poţi să controlezi toată maşina din acceleraţie.

Există, încă, toate cele 36 de Ferrari 250 GTO construite, dar foarte rar unul dintre ele apare pe piaţă. Maşina de record a fost doar a treia scoasă la licitaţie după anul 2000. 250 GTO este recunoscut drept cel mai dorit automobil din lume. Printre actualii posesori se numără bateristul de la Pink Floyd, Nick Mason, şi creatorul de modă Ralph Lauren.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri