Sari la conținut

VIDEO | Duster cu șenile în loc roți, pentru jandarmii montani

Şenile în loc de roţi la o maşină cu tracţiune integrală, de fabricaţie românească. Se întâmplă la Braşov, unde Jandarmeria testează o şeniletă care ar putea fi folosită pentru intervenţiile montane dificile. Probele au loc în zona masivului Postăvarul.

Cele patru şenile pot fi montate în doar o oră, pe un vehicul cu tracţiune integrală. Lăţimea şenilelor este de 35 de centimetri, iar viteza maximă de circulaţie de 60 de kilometri pe oră.

Claudiu Loghin, jurnalist Digi24: Sistemul măreşte garda la sol a vehiculului cu 25 de centimetri. În plus, puterea pe fiecare roată este mai mare cu 30 la sută. Echipat în acest fel, vehiculul poate aborda pante cu înclinaţia de până la 45 de grade.

Pierre Levivier, director companie producătoare: Se poate să mergi în orice tip de teren moale, noroi, zăpadă, troiene, toate terenurile dificile, nisip, bineînţeles.

Şenilele sunt fabricate la Braşov şi costă peste 11.600 de euro. Cea mai ieftină variantă 4x4 a vehiculului pe care au fost montate costă aproximativ 16.200 de euro.

Col. Cristian Paliştan, inspector şef IJJ Braşov: Va fi folosit în zona staţiunilor montane, pentru intervenţia la acordarea de sprijin turiştilor care au nevoie de acest lucru. Ne asigură, practic, deplasarea în teren accidentat, în teren cu diferite condiţii, fie noroi, fie gheaţă.

Marian Rasaliu, prefect de Braşov: Viaţa oamenilor este cea mai importantă, drept pentru care trebuie să ajungem cât mai repede, în situaţiile de urgenţă, la ei, la cei care au nevoie.

Jandarmeria Braşov lucrează la un program care include şi alte adaptări ale unor astfel de vehicule, potrivite misiunilor în mediu montan dificil. În acelaşi proiect de cercetare, jandarmii au realizat deja prototipul unui vehicul de intervenţie specializat pentru tansportul în singuranţă al câinilor de serviciu.

Pe aceeași temă