VIDEO. Parbrizul virtual, un ecran în adevăratul sens al cuvântului

Data publicării:
parbrizz

Conceptul de la Jaguar Land Rover amintește foarte mult de jocurile pe calculator. Pe parbrizul virtual sunt afișate informaţii care pot spori mult siguranţa la volan. Şoferii sunt atenționați în cazul în care se îndreaptă către un obstacol, iar limita de viteză rămâne încontinuu afişată pe parbriz.

Tot acolo apar şi hărţile sistemului de navigaţie. Sisteme similare au apărut şi pe unele modele de la BMW însă Jaguar duce conceptul un pas mai departe. Tehnologia promite să îmbunătăţească experienţă de condus pe şosele dar şi pe circuit.

Sistemul poate fi adaptat, astfel încât să proiecteze o imagine a propriei mașini care simulează parcursul din tura precedentă.

În plus, se pot genera conuri virtuale și linii ajutătoare care îi arată şoferului cum să facă virajul perfect.

Pe lângă imaginile afişate, Jaguar Land Rover promite controlul unor comenzi ale maşinii prin gesturi. Tehnologia se numeşte E-field Sensing şi detectează degetul utilizatorului de la o distanţă de 15 cm.

Astfel, cu senzorii atent calibrați, mașina poate măsura cu precizie gesturile şoferului. Deocamdată proiectul este în stadiul de concept, inginerii de la Jaguar Land Rover încă îl testează dar ar putea fi implementat pe maşinile mărcii în anii următori.

Pe lângă parbrizul virtual, compania deţinută de indienii de la Tata Motors a dezvoltat un sistem care face oglinzile retrovizoare inutile.

Acestea sunt desfiinţate şi înlocuite cu camere video care oferă şoferului imagini 3D pentru a aprecia corect distanţa până la un obstacol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri