Volkswagen și disputa mutării investiției din Turcia. Când trei se ceartă, al patrulea câștigă

Data publicării:
vw passat

Toată euforia generată de amânarea decizei de investiții a Volkswagen în Turcia este inutilă. Grupul din Wolfsburg începe să gândească pragmatic, iar pragmatismul în cazul de față se numește... Slovacia. 

Investiția din Turcia este în mare pericol, dar regândirea planurilor s-ar putea să însemne de fapt concentrarea pe o unitate deja existentă, cea de lânga Bratislava. 

Automobilwoche anunță că boardul Volkswagen are mai multe opțiuni pe masă, iar cea mai fezabilă ar fi folosirea și extinderea unei facilități existente.  Avantajul principal ar fi proximitatea, scurtarea lanțului către piețele de desfacere. 

Consiliul de Administrație trebuie să ia o decizie rapid, pentru că fabrica sau noile linii de asamblare trebuie să fie operaționale pâna în octombrie 2022. În cadrul boardului, șeful guvernului din landul Saxonia inferioară se opune vehement unui uzine în Turcia, mai ales după decizia Ankarei de a invada Siria. Guvernul local este o voce puternică în conducere, cu un pachet de 20% din Volkswagen. Sindicatele, la rândul lor, puternic reprezentate în Consiliu, îi pot fi aliat.  

Ce se întâmplă cu VW Passat?

Fabrica de lânga Bratislava produce SUV-rile VW Touareg și Audi Q7 și mai are linii pentru subcompactele Seat și Skoda Citigo. Acest segment are vânzări dezamăgitoare, iar producția ar urma să înceteze. Practic, se va face loc pentru a aduce modelul Passat, cel care urma să fie făcut în Turcia. Actualul centru de producție al Passat, uzina din orașul german Emden, va trece la vehicule total electrice în 2022. 

Trecerea Passat-ului la o uzină deja existentă nu exclude, totuși, construcția unei noi facilități de producție. Grupul german ar mai avea nevoie de linii de asamblare pentru alte modele. Pentru Turcia, pe lânga sedanul clasic al mărcii mai avea în plan și asamblarea Skodei Superb sau a SUV-ului  Karoq. Planurile sunt în refacere și este posibil să existe o investiție, poate de mai mici dimensiuni față de suma inițial anunțată de 1,3 miliarde de euro. 

După problemele din Turcia, România, Bulgaria și Serbia au plusat cu promisiuni de facilități. Belgradul a mers chiar la extrem: a anunțat că orice oferă o țară, va dubla oferta.

(sursa: Business Club)

Citiți pe această temă: 

Volkswagen spulberă visele României și Bulgariei: "Nu căutăm în mod activ locaţii alternative pentru fabrica din Turcia"

Secretar de stat: România a avut cea mai bună ofertă de ţară pentru Volkswagen

„Dăncilă inventează vinovați” în controversa VW în România. Siegfried Mureșan spune ce NU a făcut guvernul pentru potențiala investiție

Orban, despre interferența PPE privind deschiderea unei fabrici Volkswagen: Informația e falsă

Dăncilă afirmă că PNL nu susține înființarea unei fabrici Volkswagen în România: Voi vorbi cu Merkel

Ministrul Oprea anunță reluarea discuțiilor cu Volkswagen pentru o fabrică în România, după ce grupul a amânat investiția din Turcia

G4Media: Gheorghe Falcă confirmă că Aradul a fost locația din România analizată de Volkswagen pentru o nouă uzină

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri