Cât a costat cea mai puternică rachetă din lume. Elon Musk a făcut publică „factura”

Data actualizării: Data publicării:
elon

Cât a costat succesul istoric înregistrat marți dimineața de compania SpaceX, care a lansat racheta Falcon Heavy, consideată cea mai puternică din lume? Elon Musk a făcut publică „factura”.

Potrivit estimărilor lui Elon Musk, costurile totale ale acestui proiect grandios depășesc suma de 500 de milioane de dolari, transmite CNBC.

Cu o precizare importantă: fondurile sunt exclusiv de ordin intern, din conturile companiei SpaceX, fără proveniență publică, din donațiile contribuabililor sau din campanii de finanțare.

Falcon Heavy este construită din trei rachete Falcon 9.

CITIȚI ȘI: Imaginea care va rămâne în istorie. Racheta lui Elon Musk a ajuns în spațiu: VIDEO

Rachetele Falcon 9 au fost folosite de mai multe ori în cadrul misiunilor de reaprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Puterea de tracțiune a Falcon Heavy este 2.500 de tone, iar forța combinată a celor trei nuclee Faclon 9 atinge echivalentul a aproximativ 18 avioane Boeing în momentul decolării.

CITIȚI ȘI: Elon Musk scrie istorie. Cea mai puternică rachetă din lume a fost lansată cu succes

Deşi nu are echipaj uman, la bordul rachetei se află o încărcătură neobişnuită: o maşină electrică Tesla Roadster produsă tot de Elon Musk, directorul executiv al SpaceX şi Tesla.

Falcon Heavy îşi va înscrie încărcătura pe o traiectorie eliptică, ce se va afla la un moment la aceeaşi distanţă faţă de Soare ca şi Marte.

Dacă lansarea va reuşi pe deplin, maşina va călători în spaţiul îndepărtat miliarde de ani, a anunțat Elon Musk.

Alții însă sunt sceptici privind acest interval de timp. William Carroll, chimist al Universității Indiana, este de părere că mașina nu va rezista radiațiilor din spațiu sau ploilor de micrometeoriți, scrie Live Science

Lansarea a avut loc la ora 22:45, ora României, de la centrul spatial Kennedy din Florida.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri